Zelenski, criticat dur după un interviu în WP. De ce a preferat să nu avertizeze populația asupra invaziei ruse

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se confruntă cu un val de critici după un interviu recent pentru WP în care a explicat de ce a minimalizat avertismentele serviciilor de informații ale SUA privind iminența unei invazii rusești. 

Volodimir Zelenski a explicat de ce nu a avertizat populația asupra invaziei ruse FOTO Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se confruntă cu un val de critici fără precedent din partea opiniei publice după ce a admis în cadrul unui interviu recent pentru Washington Post că nu a comunicat populației avertismentele serviciilor de informații americane privind invazia iminentă a Rusiei pentru a nu crea panică generală, fugă și haos în țară.

Președintele ucrainean a argumentat pe larg că dacă ar fi procedat în acest fel – el spune că de fapt ce a păstrat sub tăcere au fost doar informații cu privire la pericolul asupra vieții sale – țara ar fi intrat în colaps economic în toamnă, cu câteva luni înainte de invazie. Asta ar fi fost ca și cum Ucraina ar fi fost servită pe tavă rușilor care ar fi profitat de haosul și panica create în țară.

„Dacă am fi răspândit haosul în populaţie înainte de invazie, ne-ar fi devorat”, spune Zelenski.

De ce a preferat Zelenski să minimalizeze riscul unei invazii

Cetățenii de rând au deplâns faptul că dacă ar fi fost informați s-ar fi pregătit și poate ar fi luat decizii care le-ar fi provocat mai puțină suferință. Personalități și academicieni l-au criticat dur pe Facebook pentru decizia sa de a minimiza riscul unei invazii, acuzând că are o anumită parte de vină pentru atrocitățile care au urmat.

„Nu poți să-mi spui pur și simplu: Ascultă, ar trebui să începi să pregătești oamenii de acum, să îi anunți că trebuie să pună bani deoparte, să stocheze alimente. Dacă am fi comunicat asta… am fi pierdut 7 miliarde de dolari pe lună din octombrie anul trecut, iar în momentul în care rușii ar fi atacat, ne-ar fi cucerit în trei zile”, s-a justificat Zelenski.

„Nu aveam combustibil, nu aveam gaz, ne tăiau curentul ca să se asigure că sezonul rece va crea destabilizare în țară, iar oamenii să știe că există riscuri de devalorizare a monedei, ca să scoată bani. În general, făceau acest lucru pentru ca noi să nu mai fim o țară, iar până la momentul invaziei lor, am fi fost o cârpă, nu o țară. Pe asta mizau. Noi nu ne-am lăsat păcăliți. Să lăsăm să dezbată retrospectiv în viitor dacă a fost sau nu o decizie bună. Dar sunt sigur- am discutat acest lucru în fiecare zi la Consiliul Național de Securitate și Apărare, etc. – și am simțit intuitiv că [rușii] au vrut să ne pregătească pentru o capitulare blândă a țării. Și asta este înfricoșător”.

Scepticismul lui Zelenski

„Cum poți să crezi asta? Că vor tortura oameni și că acesta este scopul lor? Nimeni nu a crezut că va fi așa. Și nimeni nu a știut asta. Și acum toată lumea spune că v-am avertizat, dar ați avertizat prin fraze generale. Când am cerut să ne dați detalii – de unde vor veni, câți oameni și așa mai departe – cu toții aveau la fel de multe informații ca și noi. Iar când am spus: Bine, dacă sosesc din partea asta și vor fi lupte grele, putem face rost de arme pentru a-i opri?. Nu am primit. De ce aș avea nevoie de toate aceste avertismente? De ce trebuie să împing societatea noastră să o ia razna? Din februarie, chiar din ianuarie, deoarece se vehiculau multe în mass-media, ucrainenii au transferat mai mulți bani decât au primit ucrainenii din străinătate sub formă de asistență. Zeci de miliarde de dolari în depozite au fost retrase, astfel încât ucrainenii au cheltuit mult mai mulți bani în Europa în comparație cu suma pe care ucrainenii au primit-o acolo, cu tot respectul”.

El a argumentat că ceea a urmat, faptul că trupele rusești nu au reușit să intre în capitală au dovedit că a luat decizia corectă.

„Așa s-a întâmplat când a început invazia – eram cât se poate de puternici. Unii dintre oamenii noștri au plecat, dar cei mai mulți au rămas aici; au luptat pentru casele lor. Și oricât de cinic ar suna, aceștia sunt oamenii care au oprit totul.”

Critici dure la adresa lui Zelenski

Sevgil Musaieva, redactorul-șef al Ukrainska Pravda, un portal ucrainean, a scris pe Facebook că personal s-a simțit jignită de explicația lui Zelensky, în măsura în care este pusă la îndoială inteligența ucrainenilor. Ea nu ar fi fugit, a spus ea, iar costul potențial de 7 miliarde de dolari pe lună pentru economie trebuie să fie pus în balanță cu viețile pierdute, cu capturarea rapidă de către Rusia a unor părți din sudul Ucrainei și cu teama și intimidarea civililor care s-au trezit sub ocupație rusă.

Sincer, mi s-a ridicat părul pe cap când am citit ce a spus [Zelensky] despre evacuare. … Cum poate o persoană care are pe conștiință pe Mariupol, Bucea și Herson să spună că o evacuare ar fi copleșit țara?” a scris jurnalistul Bohdan Butkevici pe pagina sa de Facebook.

Faptul că locuitorii din zonele amenințate nu au fost avertizați a fost „nu o eroare, nu o greșeală, nu o neînțelegere nefericită, nu o eroare strategică – ci o crimă”, a declarat scriitoarea ucraineană Katerina Babkina.

Putea guvernul ucrainean să prevină atrocitățile?

Au fost și voci care au sărit în apărarea lui Zelenski.

Cu toții am știut și am înțeles că avea să fie un război. Doar că nu am vrut să credem, pentru că este prea îngrozitor ca să fie adevărat. Nicio declarație a lui Zelensky nu ar fi schimbat ceva într-un mod semnificativ”, a scris Olena Gnes, fondatoarea proiectului What is Ukraine, pe pagina sa de Facebook.

Chiar și cei care spun că înțeleg faptul că Zelenski nu a dorit să stârnească panică mărturisesc că poate guvernul putea să ia unele măsuri pentru a atenua impactul invaziei – de la rezerve de sânge la săparea de tranșee de-a lungul graniței de nord pentru a împiedica trupele rusești să invadeze orașele și localitățile din regiunea Kiev.

„Principala întrebare pe care mi-o pun este legată de nivelul atrocităților pe care le-am văzut și mă întreb dacă nu cumva acestea ar fi putut fi prevenite”, a declarat Oksana, 30 de ani , care nu l-a votat pe Zelenski, dar despre care crede în prezent că este liderul de care Ucraina are nevoie pentru a câștiga războiul.

Ne va dăuna să discutăm despre asta acum. Ucraina câștigă datorită credinței noastre în președinte și în forțele noastre armate. Așa că aștept explicațiile după ce vom fi câștigat războiul”.

SURSA