Majestatea Sa Margareta împreună cu Principele Radu au sosit joi în oraşul de pe Bega ca să participe la mai multe evenimente dedicate regalităţii. Prima oprire a fost la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, unde reprezentanţii Casei Regale au participa la ceremonia de înmânare a distincţiei de onoare a Universităţii.
După masă, Majestatea Sa Margareta împreună cu Principele Radu au sosit la Catedrala Mitropolitană, acolo unde, la îndemnul Mitropolitului Banatului Ioan au aşezat câte o candelă cu lumină de la Ierusalim la tabloul care îl înfăţişează pe tatăl principesei, Regele Mihai, ctitorul lăcaşului de cult.
Schimbarea numelui unui bulevard a durat şapte ani
Următoarea oprire a fost în faţa Operei Naţionale din Timişoara, acolo unde a dezvelit plăcuţa cu noul nume al bulevardului – până acum Republicii – Regele Mihai I. De altfel, bulevardul a purtat această denumire până în 1947. Demersul revenirii la denumirea istorică a arterei îi aparţine fostului consilier local Flavius Boncea.
“Uşor nu a fost, pentru că era vorba de schimbarea numelui Bulevardului Republicii. Exista foarte multă teamă în România, acest model care a fost introdus de comunişti de a schimba numele străzilor unde erau numele suveranilor României cu numele de Republicii a rămas încă adânc înrădăcinat. Practic a fost o muncă de convingere care a durat aproape şase ani. Şi uite că după încă trei ani au reuşit să apară şi plăcuţele şi e o bucurie că Familia Regală vine să dezvelească aceste plăcuţe, să inaugureze practice acest bulevard cu denumirea pe care a avut-o până în 1947”, a declarat Flavius Boncea.
Noul bulevard Regele Mihai I se întinde din Piaţa Victoriei, din dreptul Recotoratului Politehnicii, până la Piaţa Mărăşti.
Sădirea unui nou stejar în Piaţa Libertăţii
Unul dintre punctele cheie ale vizitei a avut loc în Piaţa Libertăţii, acolo unde a fost sădit un nou stejar regal. Cel plantat în urmă cu aproape un secol s-a uscat după intervenţiile care au avut loc la infrastructura pieţei în 2012.
Legendă plantării în prezenţa Regelui Ferdinand şi Regina Maria
Stejarul a costat 3.000 de euro
Noul stejar a fost adus din Olanda şi a costat cu tot cu transporul în jur de 3.000 de euro. Trunchiul uscat al precedentului stejar regal a ajuns la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara, unde va fi transformat într-o operă de artă care va fi amplasată într-un spaţiu public.

Majestatea Sa şi-a amintit, în plimbarea prin centrul oraşului, de faptul că, după Revoluţie, în 1990 a venit la Timişoara şi a fost prezentă în balconul din Piaţa Operei, acolo unde oraşul fusese declarat primul liber de comunism. Alteţele regale au fost invitate de primarul Dominic Fritz la o recepţie care a avut loc la sediul Centrului de Proiecte de pe strada Vasile Alecsandri nr.1.

Vă mai recomandăm să citiţi:
Stejarul sădit de Regele Ferdinand a fost tăiat. Dominic Fritz: „Un moment dureros pentru Timişoara” FOTO
Principesa Margareta va planta un stejar la Timişoara, în locul celui sădit de Regele Ferdinand I, care s-a uscat
Verdict nemilos al specialiştilor: e pe moarte şi al doilea stejar plantat de Regele Ferdinand în Timişoara FOTO
A murit stejarul plantat de regele Ferdinand şi regina Maria. Din trunchiul său se va face o operă de artă FOTO
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: