Un nor de dioxid de sulf emanat de vulcanul de pe insula La Palma a ajuns în Portugalia

Norul de dioxid de sulf, care se deplasează la „peste 3.000 de metri altitudine” şi nu afectează deocamdată „concentraţiile acestui gaz la suprafaţă”, se preconizează că va rămâne în regiune până pe 15 octombrie, a precizat IPMA, transmite Digi24. 

De asemenea, există  o cantitate semnificativă de cenuşă vulcanică care se deplasează în direcţie estică din cauza vânturilor puternice. Valorile dioxidului de sulf sunt sub pragul de risc, conform informaţiilor rezultate din monitorizarea atmosferică efectuată în cadrul programului Copernicus al Uniunii Europene de observare a Pământului din satelit.

Potrivit unui comunicat al IPMA, concentraţia maximă a gazului se preconizează că va ajunge la 46 micrograme pe kilogram la 6.000 de metri altitudine, fiind toxică la inhalare, notează agentia Xinhua, citată de Agerpres. Specialiştii portughezi au dat asigurări că vor continua să „urmărească îndeaproape evoluţia situaţiei.

Vulcanul Cumbre Vieja a erupt pe 19 septembrie dar nu a provocat morţi sau răniţi, însă a dus la evacuarea a peste 6.000 de persoane, dintre care unele şi-au pierdut toate bunurile sub scurgerile de lavă, care au distrus aproape 600 de hectare şi peste 1.200 de clădiri, conform autorităţilor spaniole. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

SURSA