Optsprezece parlamentari ruși sunt așteptați să participe vineri la o reuniune a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) la Viena, ce are loc chiar la împlinirea unui an de la invazia Ucrainei de către Vladimir Putin. Rușii au fost invitați și la un bal naționalist, scrie The Guardian.
Ucraina a declarat deja că va boicota sesiunea de iarnă a adunării parlamentare a OSCE de la sediul organizației din Viene, pe 23 și 24 februarie, spunând că Rusia va folosi evenimentul pentru a „justifica agresiunea” și „crimele de război”.
Liderul delegației ucrainene, Nikita Poturaiev, a spus că adunarea ar fi trebuit amânată, deoarece prezența Rusiei ar „submina integritatea acesteia… și ar compromite poziția clară pe care a arătat-o asupra agresiunii ruse”.
Răspunzând cererilor parlamentarilor din 20 de state membre de a refuza vizele parlamentarilor ruși – toți membri ai Dumei ruse (camera inferioară a parlamentului rus) sancționați UE – ministrul de externe al Austriei a recunoscut că momentul este „nefericit”.
În calitate de gazdă a OSCE, o organizație formată din 57 de membri creată în timpul războiului rece ca forum de discuții pentru blocurile din Vest și din Est, Austria a fost obligată să permită intrarea delegațiilor din toate țările participante, a spus Alexander Schallenberg.
„Dar, în același timp, nu trebuie să neglijăm faptul că avem nevoie de platforme de dialog”, a declarat Schallenberg pentru televiziunea austriacă săptămâna trecută. „OSCE nu a fost niciodată o organizație de oameni cu gânduri similare. La un moment dat, sperăm că diplomației va primi din nou spațiu.”
Rușii, invitați la bal de Partidul austriac al Libertății
Pentru a-i întâmpina cum se cuvine pe oamenii lui Putin, Partidul austriac al Libertății (FPÖ) de extrema-dreaptă a invitat oficialii ruși la balul său anual din 24 februarie (data declanșării războiului din Ucraina), în același Palat din Viena unde are loc întâlnirea OSCE.
Cei 18 membri ai delegației ruse sunt conduși de vicepreședintele Dumei, Piotr Tolstoi (politician ultranaționalist, strănepot al scriitorului), însă toți sunt teoretic sancționați și se află pe listele negre ale Uniunii Europene.
Austria, țară neutră din 1955, a refuzat să trimită arme în Ucraina și, cum o spun criticii săi, a continuat să beneficieze de favorurile Moscovei. „Austria se comportă ca și cum lumea s-ar fi oprit pe 23 februarie 2022”, se arată în scrisoarea deschisă a unui grup de aproximativ 100 de intelectuali, politicieni și alte personalități publice, inclusiv autorul Robert Menasse și vicepreședintele Parlamentului UE, Othmar Karas, scrisoare publicată de principalele ziare din Austria. „Poziția noastră în chestiunile de securitate este ridiculizată la nivel internațional și percepută ca servilă de către alții.”
Cât despre “putinofilia” austriacă, cotidianul vienez Der Standard scrie: „În 2018 a devenit cunoscut faptul că un colonel de armată în retragere vindea secrete militare Rusiei de mai mulți ani. Bătrânul de peste 70 de ani a fost condamnat la trei ani de închisoare. Apoi, marele escroc vienez Jan Marsalek, cel aflat la originea piramidei Wirecard, a menținut, de asemenea, contacte bune cu Rusia, dar și cu serviciile de securitate austriece în același timp“.
În Austria sunt mulți „Putin-Versteher”, intelectuali și persoane influente, care spun că „înțeleg” și poziția Rusiei. Legăturile dreptei din Austria cu Kremlinul sunt mai vechi, iar Putin a produs senzație, în august 2018, mergând la nunta șefei diplomației de atunci, Karin Kneissl. Putin a dansat atunci, în târgul Gamlitz, cu mireasa, care conducea diplomația țării ei ce tocmai preluase președinția rotativă a UE. Între timp, Karin Kneissl a devenit colaboratoare la Russia Today.
100 de personalități austriece cer renunțarea la neutralitatea țării
Liderul delegației ruse și vicepreședintele Dumei, Piotr Tolstoi, a declarat totuși agenției de presă APA din Austria că „nu planifică niciun alt eveniment, bal, recepții și așa mai departe”, ci plănuiește să „participe la conferința din 23 și 24 februarie”..
OSCE a spus că este o „practică de lungă durată” pentru reuniunea sa de iarnă – a cărei dezbatere din acest an se intitulează Un an după: Războiul pe scară largă al Rusiei asupra Ucrainei.
Acordul semnat între Austria și OSCE a însemnat că eliberarea vizelor nu este „o chestiune de discreție, ci o chestiune de obligație legală”, a spus acesta, adăugând că acestea sunt valabile doar pentru Austria și doar pe durata celor două întâlnire de zi.
Între timp, un grup de aproximativ 100 de personalități proeminente din Austria au semnat o a doua scrisoare deschisă către guvern prin care îl îndeamnă să renunțe la cele șapte decenii de neutralitate și să recunoască faptul că situația de securitate a Europei s-a schimbat dramatic.
„Mulți austrieci încă par să creadă că putem rămâne în afara tuturor conflictelor militare, că doar o politică externă pașnică ne garantează securitatea și că participarea noastră activă la stabilizarea Europei nu este necesară”, au scris semnatarii.
„Aceste idei sunt expresia unei contradicții între realitatea austriacă și cea globală. Sunt periculoase atât pentru Austria, cât și pentru Europa”.