Cu o zi înainte, Operatorul GTS al Ucrainei a anunţat că din 11 mai va opri tranzitul gazelor către Europa prin staţia Sohranivka din cauza unor circumstanţe de forţă majoră – compania nu ar fi putut exercita controlul asupra staţiei de comprimare de graniţă Novopskov din regiunea Lugansk. În acest sens, nominalizările pentru transport vor fi respinse, iar gazul nu va fi acceptat.
Compania de stat a Ucrainei pentru producţia, transportul şi procesarea petrolului şi gazelor naturale, NJSC Naftogaz Ukrainy, a notificat, de asemenea, Gazprom că, dacă gazul continuă să fie furnizat din partea rusă către Sohranivka, volumele de la punctele de ieşire din GTS ale Ucrainei vor fi reduse în consecinţă.
Cu toate acestea, holdingul de gaz rusesc nu a văzut niciun motiv pentru a opri pomparea în modul anterior şi a raportat că nu a primit nicio confirmare a circumstanţelor acestui caz de forţă majoră. La propunerea OGTSU de a transfera toate volumele de tranzit într-un alt punct de intrare pentru gazul de tranzit rusesc – cea mai mare staţie de distribuţie a gazelor Sudzha din regiunea Kursk – Gazprom a remarcat că este imposibil din punct de vedere tehnologic de făcut pe baza schemei de flux ruseşti. În plus, distribuţia volumelor de tranzit este clar precizată în acordul actual, iar „partea ucraineană este foarte conştientă de acest lucru”.
De asemenea, Gazprom a reamintit încă o dată că îşi îndeplineşte pe deplin toate obligaţiile faţă de consumatorii europeni şi furnizează gaze pentru tranzit în conformitate cu contractul, iar serviciile de tranzit sunt integral plătite.
Acum există un acord de tranzit între Moscova şi Kiev, care prevede transportul a 40 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc prin teritoriul Ucrainei anual din 2021 până în 2024. Aranjamentul de tranzit implică un principiu „pompează sau plăteşte”, în care se percep taxe de tranzit pentru cantitatea de capacitate rezervată, chiar dacă pomparea efectivă este mai mică.
Tranzitul gazului rusesc către Europa prin sistemul de transport al gazelor din Ucraina a fost anul trecut de aproximativ 41,66 miliarde de metri cubi. Totodată, holdingul rus nu a mai comandat de nouă luni capacităţi suplimentare pentru tranzitul gazelor naturale prin Ucraina, care sunt puse la licitaţii de rezervare în plus faţă de cele stabilite în contract. Şi recent, aceste licitaţii au fost complet anulate din cauza „Operatorului GTS al Ucrainei”.
În acest context, Vadim Cheban, preşedintele consiliului de administraţie al companiei de distribuţie a gazelor Moldovagaz, a spus marţi, pe canalul său Telegram că livrările de gaze către republică se efectuează în regim normal şi că Moldova, care ar putea fi afectată de o astfel de situaţie, nu a primit notificări oficiale de la Ucraina şi Federaţia Rusă cu privire la limitarea furnizării de gaze.
„SA Moldovagaz nu a primit nicio notificare oficială de la PJSC Gazprom şi OGTS al Ucrainei privind restricţionarea furnizării de gaze naturale la punctele racordurilor intersistem de transport al gazelor Alekseevka şi Grebeniki. Aprovizionarea cu gaze către Republica Moldova se realizează în modul normal”, a informat Cheban.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: