Uniunea Europeană va organiza luni o reuniune de urgenţă cu preşedintele sârb Aleksandar Vucici şi premierul kosovar Albin Kurti pentru a discuta despre relaţiile tot mai tensionate între Belgrad şi Priștina.
FOTO Shutterstock
„Convoc pentru mâine o reuniune de urgenţă a Dialogului Belgrad-Pristina cu prim-ministrul @albinkurti şi preşedintele @predsednikrs”, a scris duminică seara pe Twitter şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.
O dispută care durează de aproape doi ani, legată de plăcuţele de înmatriculare auto, a amplificat tensiunile între Serbia şi fosta sa provincie care şi-a declarat unilateral independenţa în 2008, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Sute de polițiști, procurori şi funcţionari publici din minoritatea sârbă din Kosovo şi-au părăsit locurile de muncă în această lună pentru a protesta astfel faţă de un ordin care le cere să-şi înlocuiască vechile plăcuţe de înmatriculare auto, ce datează din anii ’90, când Kosovo era parte a Serbiei, cu plăcuţe de înmatriculare ale Republicii Kosovo.
Aproape 10.000 de sârbi kosovari sunt vizaţi de acest ordin intrat în vigoare la 1 noiembrie. Alţi aproximativ 40.000 de etnici sârbi, care locuiesc în părţi din Kosovo populate majoritar de etnici albanezi, folosesc plăcuţe de înmatriculare emise de Priștina, precizează Reuters.
Guvernul kosovar a anunţat că va începe să aplice amenzi şoferilor sârbi care folosesc vechile plăcuţe de înmatriculare şi va confisca vehiculele cărora nu le-a fost schimbat numărul de înmatriculare până la 21 aprilie 2023.
Atât Serbia, cât şi Kosovo vizează să adere la Uniunea Europeană şi au convenit, ca parte a procesului de integrare, să-şi rezolve problemele bilaterale restante şi să-şi normalizeze relaţiile.
Serbia deține din 2012 statutul de candidat oficial la aderarea la UE, în timp ce Kosovo este candidat potenţial. În prezent, procesul de aderare a Serbiei la blocul comunitar este blocat din cauza disputelor cu Kosovo.