Supa care ne ajută să scăpăm de răceli, rețeta Jamilei: Gustul este nemaipomenit, este un remediu din străbuni care ne alină și răsfață

Supa de pui nu este doar gustoasă, ci și foarte sănătosă. Mai ales, iarna, în plin sezon al gripelor, zeama fierbite de pui face adevărate minuni, fiind eficientă împotriva răcelii.

Supa de pui cu găluște FOTO: Jamila Cuisine/FB

Jamila Cuisine, unul
dintre cei mai cunoscuţi vloggeri culinari din România, ne prezintă
rețeta de supă cu pui cu cele mai pufoase găluște.  

Puteți face această
supă și cu pui din comerț, însă supă cea mai bună se face neapărat din carne
crescută natural, eventual la țară, susține Jamila.

„Gustul este
nemaipomenit. În copilărie mâncăm supă de pui doar când eram bolnavă, însă pe
măsură ce-am crescut, am început să iubesc această supă delicioasă și aromată”
, explică aceasta.

Pentru supă aveți
nevoie de trei morcovi, două cepe, un kg carne de pui cu os, un păstârnac,
o țelină mica, o legătură de pătrunjel și sare. 

Pentru găluște aveți
nevoie de 60 g griș, un ou, o lingură de ulei, o lingură apă, un vărf
de cuțit de praf de copt, puțină sare.

„Pentru o supă de pui
cu găluște reușită, aveți nevoie de carne cu os, sau chiar de oase de pasăre.
Cu cât adăugați mai multă carne cu os, cu atât va fi mai gustoasă. Eu am
folosit spate, pulpe și aripi de pasăre. Că să rămână limpede, supă se spumează
des și se fierbe la foc mic. Eventual mai puteți adaugă și apă rece puțîn câte
puțîn. Când carnea e aproape gata adăugăm legumele. Puneți rădăcinoase, ceapă
și morcov”
, spune Jamila Cuisine.

Cum facem cele mai bune și mai pufoase găluște pentru supă

Găluștele pentru supă
de pui nu ies mereu cum trebuie, uneori sunt tari și deloc pufoase.
Așa că va propun rețeta mea de găluște care nu ies niciodată tari, spune Jamila.
În compoziția pentru găluște pune mereu puțin ulei, puțină apă și un vârf de
cuțit de praf de copt.

„Această este rețeta
moștenită de la mama, că și ciorba de perișoare. Evident că voi puteți omite
praful de copt, însă e o cantitate foarte mică și nu face rău. Apoi adaug gris
până ce obțin o compoziție potrivit de tare. Adică nici prea tare cât să nu
curgă din lingură și nici prea moale încât să se destrame galustele în apă.
Consistentă ar trebui să fie asemănătoare cu cea a unei smantani groase”,

explică aceasta.

Compoziția se lasă
apoi puțin „să se odihnească 5-10 minute”, apoi se formează găluștele pentru supă
de pui și se pun în apă care fierbe la foc mic.

„Le las să fiarbă cam
10 minute și apoi pun peste ele puțină apă rece și le mai las încă 5 minute. Apa
rece le face extrem de pufoase. Nu fac găluștele niciodată direct în supă. În
primul rând pentru că supa își pierde limpezimea. Apoi pentru că dacă nu-mi ies
cum vreau, pot să fac altele fără să fie nevoie să le pescuiesc din supă. Găluștele
se pun apoi în supă și imediat adăugăm și pătrunjelul tocat și supă este gata.
Servim supa de pui cu găluște fierbinte, cu mult pătrunjel deasupra”
, concluzionează
Jamila.

De ce este bine să mâncăm supă de pui când suntem răciți

Potrivit
nutriționistului Mihaela Bilic, supa de pui este un fel de „confort food”, ceva
ce ne „alină și ne răsfață, un remediu din străbuni care rămâne la fel de
eficient și astăzi”

„Ce facem când suntem
răciți? Ne odihnim, consumă multe lichide și mâncăm supă de pui! S-a dovedit
științific că această metodă tradițională de tratament este eficientă împotriva
răcelii. Consumul unui bol cu supă poate micșora inflamația pulmonară prin scăderea
activității globulelor albe ce au declanșat procesul inflamator.  În plus supa hidratează și încălzește corpul
din interior. Puneți lângă ea și un ardei iute- conține capsaicină, o substanță
care reduce secreția de lichide din nas, fluidifică mucusul din bronhii și
decongestionează respirația. Supa de pui nu este doar
hrănitoare, este un preparat aparte, o licoare caldă și dulceagă care ne
liniștește și ne încălzește”
, spune dr. Bilic, într-o postare pe pagina sa de
FB.

SURSA