728 citiri

Vladimir Putin și purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov FOTO: CNBC

Se știe că președintele rus Vladimir Putin ține un grup restrâns de oficiali și consilieri aproape de el, iar cei mai mulți din cercul său interior fiindu-i servili de foarte mulți ani. Acum din interiorul Kremlinului au fost dezvăluite calitățile pe care Putin le prețuiește la cei din jurul său. Cel mai mult apreciază loialitatea prietenilor săi, susține Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al liderului de la Moscova.

Pentru cei care au lucrat cu președintele rus de mai bine de două decenii, nu este surprinzător faptul că Putin prețuiește și cere loialitate în rândul celor din cercul său interior, pe mulți dintre ei i-a ținut aproape de când a urcat în rândurile Serviciului de securitate sovietic, KGB, înainte de ascensiunea sa la președinție la sfârșitul anului 1999, potrivit CNBC.

Dmitri Peskov, un oficial de top de la Kremlin și văzut ca un membru al cercului interior al lui Putin, este secretar de presă de 23 de ani. De asemenea, majoritatea oamenilor din cercul interior al lui Putin – formată din cei mai apropiați miniștri și confidenți ai săi și adesea denumiți „Siloviki” (sau „oameni de forță”), referindu-se la înalți oficiali care au experiență în domeniul militar sau al serviciilor de securitate – l-au slujit în cea mai mare parte pe liderul rus de ani de zile, supraveghind tăcerea figurilor și mișcărilor opoziției care l-au provocat.

Mutare surpriză a lui Putin: Documente secrete dezvăluite la Londra arată intenția ascunsă a Rusiei

„Dar pentru Vladimir Putin, loialitatea nu este suficientă. Sunt necesare trei calități: 1. Profesionalism, 2. Eficiență, 3. Loialitate”, a declarat Peskov pentru sursa citată. „Nici în țara noastră, și nici în străinătate nu am văzut șefi care să țină oameni neloiali în preajma lor”.

Putin nu și-a ascuns așteptările sale de loialitate absolută din partea celor mai apropiați lui. Întrebat într-un interviu amplu din 2018 dacă a fost capabil să ierte oamenii atunci când au făcut greșeli, Putin a răspuns spunând: „Da. Dar nu totul.” Când a fost presat de jurnalistul Andrei Kondrashov să detalieze ceea ce nu putea ierta, răspunsul lui Putin a fost categoric: „Trădare”.

Cine sunt oamenii președintelui rus Vladimir Putin?

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov este în funcție din 2004, în timp ce ministrul Apărării Serghei Șoigu și-a ocupat funcția din 2012, fiind considerat anterior el însuși un potențial candidat la conducere.

Cercul interior al lui Putin include, de asemenea, pe prim-ministrul Mihail Mișustin și primarul Moscovei Serghei Sobianin, precum și șefii Serviciilor de securitate de stat ale Rusiei, FSB și omologul său de informații externe, SVR. Mai sunt și propagandiștii mai influenți ideologic, cum ar fi Vladimir Solovyov și Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.

Un consilier al lui Merkel dezvăluie lucruri neștiute: De ce a pariat fostul cancelar german pe Putin

În plus, Medvedev a fost întotdeauna supus lui Putin în oricare dintre roluri, dar el rămâne aproape de președinte și este un susținător vocal al războiului Rusiei împotriva Ucrainei și al dușmaniei ideologice cu Occidentul.

Un alt exemplu a fost Evgheni Prigojin, care și-a promis loialitatea față de Putin într-o întâlnire față în față după rebeliune, dar analiștii au spus că soarta lui a fost pecetluită atunci când a contestat în mod deschis statul și, în cele din urmă, pe însuși Putin.

„Cred că a fost un mesaj puternic adresat elitei că Putin deține controlul”, a remarcat Serghei Medvedev, spunând că președintele „a așteptat cu meticulozitate aceste două luni înainte de a-și executa răzbunarea”.

SURSA