Starea de urgenţă a fost prelungită pentru încă 45 de zile în Republica Moldova

Şefa executivului a menţionat că Guvernul are nevoie în continuare de pârghii şi instrumente ce pot permite luarea deciziilor rapide şi eficiente, care nu pot fi adoptate în condiţiile cadrului normativ obişnuit. Acestea vizează şi procedurile de alocare a mijloacelor financiare, de simplificare a procedurilor de control vamal, sincronizarea activităţii posturilor vamale în funcţie de fluxul de mărfuri şi pasageri şi de evoluţia situaţiei în regiune, inclusiv în vederea fluidizării traficului de mărfuri şi pasageri la frontieră.

 

„Luând în considerare faptul că prognozele pe care le avem la dispoziţie nu indică încetarea războiului în statul vecin şi nici dispariţia sau atenuarea riscurilor de securitate în regiune şi pentru Republica Moldova, inclusiv de ordin economic, energetic, umanitar şi militar, considerăm justificată solicitarea noastră cu care am venit astăzi în faţa Parlamentului de prelungire a stării de urgenţă în Republica Moldova pentru o perioadă de 45 de zile. Începând cu data de 24 iunie 2022”, a declarat premierul Natalia Gavriliţa în faţa deputaţilor.

 

Fracţiunea Partidului Şor consideră prelungirea stării de urgenţă un abuz de putere şi o încălcare gravă a Constituţiei. Deputata Partidului Şor, Marina Tauber, susţine că, deşi Republica Moldova este, conform Constituţiei, o ţară parlamentară, de aproape un an legislativul este practic exclus din procesul de luare a deciziilor din cauza stărilor de urgenţă „instituite sub tot felul de pretexte, unele mai absurde decât altele”. „Ceea ce faceţi dumneavoastră se numeşte abuz de putere, uzurparea puterii de stat, exercitarea ei în numele propriu şi un atentat grav asupra Constituţiei şi instituţiilor democratice”, a spus Marina Tauber.

 

În luarea sa de cuvânt, deputata BCS, Diana Caraman, a declarat că „această decizie este dictată de scopurile meschine ale majorităţii în îndeplinirea propriilor interese, lucru care era mai greu de făcut în condiţii obişnuite”. „Sunt aspecte evidente, unul dintre care este frica enormă faţă de protestele în masă ca urmare a politicilor dezastruoase din toate domeniilor, majorările de preţuri, tarife etc.”, susţine parlamentara.

 

Deputatul BCS, Vasile Bolea, a menţionat în luarea sa de cuvânt că, deja de opt luni, ţara trăieşte în stare de urgenţă. „Vorbiţi despre pericolul sistării aprovizionării cu gaze naturale ca urmare a auditului neefectuat la „Moldovagaz”. Şi aici mă întreb: Cine a provocat această criză, cine a solicitat la Sankt-Petersburg efectuarea auditului şi cine nu l-a făcut?”, a declarat socialistul, adăugând că Guvernul se face vinovat de această criză. „Vorbiţi despre problema aprovizionării cu energie electrică, produse petroliere. Dar ce a făcut Comisia pentru Situaţii Excepţionale pentru a soluţiona aceste probleme?”, a mai întrebat parlamentarul.

 

Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Adrian Băluţel, a spus că instaurarea stării de urgenţă în octombrie a fost provocată de criza energetică şi acest fapt a permis ca iarna ţara să fie asigurată cu energie şi căldură, iar cetăţenii să beneficieze de compensaţii în facturi. „Situaţia de urgenţă niciodată nu a afectat funcţionarea opoziţiei, a mediei, ci a ajutat cetăţenii”, a notat parlamentarul. În februarie a început războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, care s-a soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, care a generat plecări masive ale cetăţenilor din casele lor, dar şi a generat o criză economică fără precedent în întreaga lume. Şi în acest context, instaurarea stării de urgenţă a permis din nou soluţionarea unui şir de probleme.

 

Fiind supus votului proiectul de hotărâre, pentru instituirea stării de urgenţă au votat 59 de deputaţi PAS. Deputaţii BCS şi PPŞor fie au votat împotrivă, fie nu au votat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

SURSA