34 citiri

Șoferul unei cisterne pline cu gaz, prins băut la volan. Cum a tratat justiția un astfel de caz în care „numai hazardul a făcut să nu se producă o urmare gravă”

Șoferul unei cisterne pline cu gaz a condus băut și a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare FOTO Arhivă

Un caz judecat la Judecătoria Iași în cursul anului 2022 arată cum sunt pedepsiți șoferii care transport gaz petrolier lichefiat (GPL) și pun în pericol siguranța publică. În cazul de la iași, șoferul unei cisterne (prins băut la volan) a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare.

Tragedia de la Crevedia, unde zeci de oameni au fost răniți în urma unor explozii în serie produse la cisterne încărcate cu GPL arată riscul uriaș al unor astfel de transporturi. Totuși, unii șoferi dau dovadă de o inconștiență criminală. Este și cazul unui șofer din județul Iași, al cărui proces a fost finalizat la Judecătoria Iași în iulie 2022.

Șoferul a fost trimis în judecată pentru conducerea sub influența alcoolului după ce a fost prins băut la volanul unei cistern pline cu gaz. Bărbatul a recunoscut faptele și a cerut să fie judecat în procedură simplificată, beneficiind astfel de o reducere a pedepsei.

În cursul anchetei și al procesului, șoferul a declarat că în data de 15.11.2017, începând cu ora 11.00, a lucrat la garajul firmei, unde a efectuat lucrări de întreţinere la una dintre cisterne până în jurul orei 18.00.

În această perioadă, în jurul orei 14.00 a mâncat doi mici, fără a consuma băuturi alcoolice, iar apoi a mâncat o porţie de ceafă de porc la grătar cu pâine şi a consumat două pahare de aproximativ 200 ml vin. În jurul orei 19.00 a primit un apel telefonic de la persoana care se ocupă cu administrarea staţiilor GPL, care i-a comunicat că una dintre stații a rămas fără gaz şi l-a rugat să meargă cu camionul cu gaz la staţie.

Șoferul s-a urcat la volanul camionului și a pornit spre stația care trebuia încărcată. La un moment dat, făcând o buclă mai mare a intrat peste axul drumului. Un echipaj de Poliție l-a văzut și l-a oprit, iar pentru că mirosea a alcool l-au testat. În urma recoltării probelor de sânge a reieșit o alcoolemie de 0,90 g/l alcool pur în sânge, la prima probă, recoltată la ora 20.30, respectiv 0,75 g/l alcool pur în sânge la a doua probă, recoltată la 21.30.

„Numai hazardul a făcut să nu se producă o urmare gravă”

Judecătoria Iași, unde s-a judecat procesul, l-a condamnat pe bărbat la doi ani de închisoare cu suspendare și interzicerea dreptului de a conduce pentru o perioadă de trei ani.

„În concret, nu s-a produs nicio urmare a faptei inculpatului de a conduce un autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, totuşi riscul pe care acesta şi l-a asumat în momentul în care a condus tirul, cu cisterna plină de gaz lichefiat, a fost unul mare, urmarea faptei putând fi una considerabilă, având în vedere bunul transportat, respectiv gazul lichefiat, în amestec cu aerul, dă naştere unor amestecuri explozive care pot pune în primejdie oamenii.

Reţine instanţa că, în ciuda faptului că inculpatul este şofer profesionist încă din anul 1993, numai hazardul a făcut să nu se producă o urmare gravă a faptei săvârşite”, se arată în sentința Judecătoriei Iași, rămasă definitivă prin neatacare.

Judecătorul a explicat și motivele pentru care a fost dispusă o pedeapsă cu suspendare.

„Instanța reține că inculpatul, în vârstă de 47 de ani, este divorţat, are o fiică de 15 ani, căreia îi plăteşte pensie alimentară şi este şofer profesionist din anul 1993. Reţine instanţa că inculpatul şi-a câştigat traiul zilnic, până la data săvârşirii faptei, din activitatea de şofer profesionist şi nu are antecedente penale. (…) condamnarea prin prezenta sentinţă este de doi ani închisoare, inculpatul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii, inculpatul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii”, se mai arată în sentința Judecătoriei Iași.

SURSA