166 citiri

Un polițist rutier care a aplicat regula ”propriului simț” a sancționat un șofer cu amendă și i-a ridicat certificatul de înmatriculare al autoturismului considerând că foliile fumurii aplicate pe geamurile mașinii nu sunt legale.

Polițistul nu a mai verificat dacă proprietarul autoturismului deține documente legale cu privire la foliile aplicate pe geamuri. Potrivit legislației, folia care se aplica trebuie să fie certificată de RAR și să fie aplicată de un agent economic autorizat de RAR pentru aceasta activitate, cu respectarea condiției de vizibilitate stabilită de actul normativ.

Șoferul a primit o amendă de 1.350 de lei și i s-a reținut certificatul de înmatriculare al mașinii. Bărbatul susține că i-a menţionat agentului că este proprietarul unui atelier auto şi că personal s-a ocupat de montarea acestor folii, în urmă cu câţiva ani, apelând la o firmă specializată şi obţinând inclusiv certificatul de omologare aferent.

Foile sau tratamentele chimice care vizează opacitatea şi creează efectul de geamuri fumurii, sunt reglementate prin lege de teste speciale. Bărbatul a mai afirmat că agenţii de poliţie nu au competenţa să constate dacă foliile corespund sau nu reglementărilor legale, pentru că gradul de transparenţă/opacitate a geamului trebuie măsurat cu un aparat special. „Simpla constatare a agentului constatator nu este suficientă pentru a genera elementele materiale ale contravenţiei”, a susținut șoferul sancționat.

De cealaltă parte, reprezentanții IPJ Alba au precizat că fapta reținută în procesul-verbal de contravenție este rezultatul unor constatări personale a unui polițist aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Magistratul de la Judecătoria Blaj a constatat, însă, că șoferul a avut posibilitatea efectivă să facă dovada existenţei unei alte situaţii de fapt decât cea reţinută de agentul constatator.

„Prin înscrisurile depuse, acesta a reuşit să răstoarne prezumţia de temeinicie a procesului-verbal de contravenţie. Astfel, având în vedere că petentul a depus documentele aferente foliilor aplicate, care atestă conformitatea cu normele RAR, instanţa apreciază că petentul a reușit să răstoarne prezumția de veridicitate de care se bucură actul de constatare și va admite plângerea contravențională formulată, cu consecința anulării procesului-verbal contestat”, a stabilit judecătorul, prin decizia pronunțată în 16 februarie 2023.

SURSA