Secretul orezului cu prune lojnite, dezvăluit de un gospodar de 101 ani. Rețetă din Ținutul Buzăului

Ținutul Buzăului, cel mai nou geoparc UNESCO din România, este intens promovat, inclusiv prin intermediul unei reviste gastronomice cu rețete de produse tradiționale, pe care o putem descărca de pe internet.

Vulcanii Noroioși sunt printre atracțiile geoparcului UNESCO. SURSA Arhivă

Vulcanii Noroioși sunt printre atracțiile geoparcului UNESCO. SURSA Arhivă

În cele 17 pagini ale publicației online găsim câteva dintre secretele
produselor tradiționale și poveștile celor care le-au păstrat.

Unul dintre cei
mai bătrâni români, de exemplu, dezvăluie rețeta orezului cu prune afumate.

„Oricât de gustoși
ar fi cârnații de Pleșcoi, bucătăria buzoiană înseamnă mult mai mult decât
atât. Grație unor inimoși localnici care o reînvie, putem savura la un pahar de
vorbă bună gastronomia locală tradițională, bio și gourmet”
, se arată în scurta
prezentare a publicației care poate fi descărcată de pe pagina de internet a geoparcului
UNESCO din județul Buzău.

Revista „Ținutul,
bucată cu bucată” și-a propus să prezinte aceste personaje, reţetele şi
poveștile lor savuroase. În paginile lucrării, spații largi le sunt dedicate
simbolurilor culinare ale ținutului: Cârnații de Pleșcoi, Covrigii de Buzău și
Țuica de Prună, care are peste 30 de grade tărie.

Materialele de
prezentare sunt însoțite de fotografii realizate de profesioniști și texte în
limba engleză, pentru ca informația să ajungă și dincolo de granițele țării.
Din revista „Ținutul, bucată cu bucată” mai aflăm că, în comuna Pârscov, se
produce o aromată dulceață de trandafiri, grație priceperii gospodinei Elizabeta
Danciu și a fiicei sale, Mariana, iar că la Casa Runcu se mănâncă cel mai bun
bulz pe grătar.

Ilustrație din paginile revistei. SURSA Ținutul Buzăului

Ilustrație din paginile revistei. SURSA Ținutul Buzăului

În publicație apare
și veteranul Gică Baciu, din comuna Mânzălești, care la 101 ani este la fel de vioi
ca în tinerețe. Deține o livadă care îi oferă materie primă atât pentru țuica
aromată de Mânzălești, cât și pentru alte preparate culinare, cum ar fi orezul cu prune
uscate și afumate.

„Spală de fum un castron cu prune lojnite (afumate), pune-le
într-o cratiţă şi adaugă trei litri de apă. Când fierbe apa, adaugă o cană cu
orez, două – trei linguri de zahăr și lasă-le la fiert până când orezul e gata”
,
este sfatul domnului Gică Baciu. 

Zona pe care trebuie s-o vizitați

În aprilie 2022,
Ţinutul Buzăului a primit titulatura de geoparc UNESCO, alături de alte opt
regiuni din Brazilia, Finlanda, Germania, Grecia, Luxemburg şi Suedia. Astfel,
este pentru a doua oară când unei zone geografice din România îi este atribuit
un astfel de statut – Ţara Haţegului a devenit primul geoparc UNESCO din ţară,
în 2005.

Între munţi şi dealuri,
în zona de curbură a Carpaţilor, se află Ţinutul Buzăului. Cu o suprafaţă de
peste 1.000 de kilometri pătraţi, alcătuită din 18 comune, regiunea are o
istorie geologică de peste 40 de milioane de ani şi a fost odinioară fundul
unei mări. Cu timpul, însă, întinderea de apă a secat şi şi-a redus
dimensiunile, iar mişcările tectonice au transformat mediul maritim într-unul
terestru.

Locuit în prezent
de aproximativ 43.000 de oameni, Ţinutul Buzăului este un loc în care
tradiţiile sunt principala componentă a identităţii locale, bineînţeles,
alături de natură. Aici sunt adăpostite unele dintre cele mai adânci peşteri de
sare din lume, în vreme ce urmele trecutului au fost bine conservate de cea mai
mare acumulare de chihlimbar de pe teritoriul ţării.

SURSA