Satul unic în lume, cu drum şi biserică de marmură, ţinut în viaţă de ciobani şi măicuţe VIDEO

Satul Alun, aflat în Ţinutul Pădurenilor, la circa 30 de kilometri de Hunedoara, a rămas una dintre cele mai depopulate localităţi din România, deşi în ultimii ani a devenit tot mai cunoscut datorită drumului de marmură construit în anii ´60, la intrarea în localitate.

GALERIE FOTO – SATUL ALUN

VIDEO, IMAGINI AERIENE – SATUL ALUN

Pe acest sector de circa 4 – 5 kilometri, coborau în trecut, pe valea Peştişele, camioanele încărcate cu marmură extrasă din cariera de la intrarea în sat.

Izolaţi din cauza viscolului. Cum arată drumul judeţean din Ţinutul Pădurenilor închis la început de săptămână VIDEO

Satele pădurenilor, îngropate în nămeţi. Cele mai pitoreşti aşezări din munţi sunt interzise maşinilor VIDEO

Iarna de coşmar îndurată de ultimii zece oameni rămaşi în Vadu Dobrii. Satul din munţi, aproape dispărut VIDEO

Materialul folosit în anii ´80 la construcţia Casei Poporului (actualul Palat al Parlamentului), era transportat spre Govâjdia şi apoi la Hunedoara, fie cu camioanele, fie în vagoanele mocăniţelor de pe linia de cale ferată minieră Hunedoara – Ghelari.

 


Satul Alun. VIDEO: ADEVĂRUL

Cariera de marmură a intrat în conservare la începutul anilor ´90. Între timp, cele mai multe dintre casele „satului de marmură” au fost lăsate pustii, localnicii preferând să se mute la oraş, Deva şi Hunedoara fiind cele mai apropiate aşezări urbane. Satul care în trecut număra peste 100 de gospodării locuite, a ajuns să numere 5 – 10 locuitori, în funcţie de anotimp. Iarna rămâne părăsit aproape în întregime.

De ce rămân pustii satele pădurenilor: „Trăim ca pe vremea bunicilor. Am ajuns să dăm laptele la porci” VIDEO

Satul arhaic din Ţinutul Pădurenilor, înghiţit de pădure şi ţinut în viaţă de o mână de oameni. Este una dintre cele mai pitoreşti aşezări din Hunedoara VIDEO

Cei care vizitează în aceste zile aşezarea au şanse să întâlnească doar câţiva ciobani care şi-au înfiinţat stâne în sat şi îşi pasc turmele pe păşunile din jurul acestuia. De asemenea, le mai găsesc aici şi pe cele două călugăriţe de la Schitul Alun. Recent, un alt localnic rămas în satul din Ţinutul Pădurenilor a fost „mutat forţat” la închisoare, după ce ar fi încercat să îşi omoare fiul. Acesta din urmă a ajuns la spital cu răni grave.


Drumul de marmură. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

În ciuda stării de degradare avansată a drumului de marmură, satul de care este legat rămâne atractiv pentru turişti, iar numărul celor interesaţi să cumpere sau să închirieze gospodării în Alun, pentru a le folosi ca refugii de vacanţă, a crescut de la an la an.


Cariera de marmură. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

„În trecut, satul era mult mai animat. Şcoala internat funcţiona şi era plină de copii, dealurile din jur erau cultivate cu grâu, oamenii îşi îngrijeau grădinile de zarzavaturi, livezile, stupurile, iar cariera de marmură atrăgea forţă de muncă în sat. Acum turmele de oi, turiştii şi biserica de marmură mai trezesc la viaţă aşezarea”, îşi aminteşte Gheorghe, unul dintre ciobanii din împrejurimi.

În anii următori, pe lângă drumul de marmură, susţin autorităţile din comuna Bunila, un drum nou, asfaltat, va lega satul de aşezările învecinate, Bunila şi Poieniţa Voinii.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Şoseaua spre Vadu Dobrii, în şantier. De ce drumul din munţi poate rămâne cea mai inutilă investiţie VIDEO

Relicva militară uriaşă dezgropată după trei decenii. Ce s-a găsit lângă fosta bază militară secretă VIDEO

Descoperire uimitoare lângă o fostă bază militară antiaeriană. Rachetă prăbuşită, rămasă îngropată VIDEO

Viaţa în mijlocul sălbăticiei. Cum trăiesc singurii locuitori ai satelor fantomă din pădurile Lacului Cinciş VIDEO

Fenomenele paranormale din Pădurea de Argint. Ce secrete ascunde „laboratorul mineralogic unic în lume” VIDEO

 

Imagini din aceeasi galerie

Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

SURSA