Rusia nu mai vinde diamante în încercarea de a opri declinul prețurilor

Gigantul minier rus Alrosa a stopat vânzarea de diamante pe o perioadă de două luni, în încercarea de a opri declinul accelerat al prețurilor, scrie Bloomberg.

Gigantul minier rus Alrosa a stopat vânzarea de diamante. Foto Shutterstock

Cererea de diamante la nivel mondial s-a redus după pandemie, pe măsură ce consumatorii au direcţionat cheltuielile spre călătorii şi experienţe. Însă, tendinţa de scădere a preţurilor s-a accelerat în ultimele săptămâni iar cumpărătorii din India, cei mai importanţi clienţi pentru diamantele brute, au pus presiune asupra marilor grupuri miniere să reducă oferta.

Astfel, Rusia – care controlează grupul Alrosa a decis să oprească vânzările de diamante brute până în luna noiembrie, a informat miercuri Bloomberg citând un comunicat trimis clienţilor de grupul rus. „Ne aşteptăm ca această decizie să aibă un efect de stabilizare, ajutând la echilibrarea pieţei, şi să consolideze stabilitatea lanţului de aprovizionare„, se arată în comunicatul Alrosa.

Decizia grupului rus vine după o solicitare formulată la începutul acestei luni de influenta asociaţie a exportatorilor de bijuterii din India, ţară unde aproximativ 90% din diamantele lumii sunt tăiate, şlefuite sau tranzacţionate, către companiile care se ocupă cu mineritul de diamante să reducă oferta.

În paralel, însă, grupul minier sud-african De Beers, rivalul Alrosa, a decis să continue cu vânzările de diamante dar oferă clienţilor posibilitatea de a respinge diamantele pe care au convenit deja să le preia, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar. Compania a oferit deja clienţilor posibilitatea de a amâna achiziţiile pentru anumite diamante până la finele acestui an, au adăugat sursele.

Alrosa, grup controlat de statul rus, este vizat de sancţiunile americane şi britanice care au fost impuse după debutul invaziei ruseşti în Ucraina. Vânzările Alrosa au avut de suferit imediat după ce au fost anunţate sancţiunile americane, dar ulterior şi-au revenit prin redirecţionarea volumelor spre Asia, în special spre India.

Săptămâna trecută un oficial belgian a spus că o interdicţie referitoare la importurile de diamante ruseşti ar urma să fie convenită de grupul statelor puternic industrializate (G7) în următoarele săptămâni.

SURSA