Regele Charles a sosit în Franța pentru o vizită de stat de trei zile. Protocolul de înalt nivel pregătit de președintele Macron VIDEO

163 citiri

Regele Charles și regina Camila la Paris/ FOTO: myprivacy.dpgmedia.be

Regele Charles al III-lea și Regina Camilla au sosit, miercuri 20 septembrie, în Franța, în vizită de stat – cel mai înalt nivel al protocolului – care va dura trei zile. La puțin timp după sosirea la Paris a avut loc o ceremonie pe bulevardul Champs Élysées și Arcul de Triumf.

Vizita fusese programată iniția pentru luna martie dar a fost amânată din cauza protestelor din Franţa, din acea vreme, contra reformei pensiilor.

Cele două zile de la Paris sunt marcate de ceremonia de la mormântul Soldatului Necunoscut de la Arcul de Triumf, primirea de la Palatul Élysée și dineul de gală de la Galeria Oglinzilor de la Palatul Versailles.

În cursul întrevederii care va urma la Palatul Elysée, Regele Charles şi preşedintele Macron vor aborda chestiuni de interes general precum biodiversitatea, situaţia din Sahel şi războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

Momentul culminant al primei zile a vizitei cuplului regal britanic în Franţa va avea loc seara la Palatul Versailles unde este organizată o cină de stat. E vorba de cea mai mare onoare ce poate fi oferită de Republica franceză unui oaspete străin. Regina Elisabeta, cunoştea bine Palatul Versailles întrucât fusese invitată acolo de mai multe ori.

Galeria oglinzilor, care va găzdui somptoasa masă oficială, a fost concepută pe vremea regelui Ludovic al XIV-lea şi este salonul emblematic de la Versailles. Lungă de 73 de metri şi tapisată cu 357 de oglinzi, Galeria poate găzdui cine cu până la 180 de oaspeți. În această seară vor fi decât 150. Ei vor profita de animaţia muzicală asigurată de un violonist suedez. Masa pe care se va mânca se întinde pe 62 de metri lungime şi are 1,5 metri lăţime. Meniul, discutat de 6 luni de Elysée şi Buckingham, este pregătit de doi mari şefi bucătari, fiecare cu câte trei stele într-o ediţie trecută a celebrului ghid gastronomic Michelin.

Regele Charles al III-lea este un bun vorbitor de franceză, ca și mama sa, Regina Elisabeta. Este prima vizită în Franța de când a ajuns pe tronul Marii Britanii, o bună ocazie pentru a sărbători istoria și valorile comune.

Biodiversitatea, schimbările climatice, inteligența artificială, dar și subiecte din actualitatea internațională sunt pe agenda discuțiilor dintre Regele Charles al III-lea și președintele Franței, Emmanuel Macron.

Joi, 21 septembrie, Charles şi Camilla vor vizita şantierul de restaurare a catedralei Notre-Dame şi vor lansa un nou premiu literar franco-britanic în incinta Bibliotecii naţionale.

Vineri, 22 septembrie, cuplul regal britanic va pleca spre Bordeaux – cu trenul, din cauza principiilor ecologice promovate de Charles şi Camilla. Vor fi trecute în revistă şi trupele franco-britanice din regiune şi, potrivit ambasadei britanice, monarhul britanic se va întâlni şi cu membri serviciilor de urgenţă care au luptat în cursul verii cu focul în pădurile din împrejurimi.

Regele Charles și Regina Camilla se vor întâlni la Bordeaux cu membri ai comunităților care au avut de suferit din cauza incendiilor de vara trecută și vor merge să viziteze o vie din regiune. La Bordeaux trăiesc aproape 40.000 de britanici.

Eveniment Quarterly Report

SURSA