Recomandările cetățenilor belgieni privind Reprezentativitatea

În cadrul Conferinței privind Viitorul Europei, Belgia a organizat grupuri de dezbatere ale cetățenilor la nivel național. iar cei 50 de cetățeni ai grupului de dezbatere organizat sub auspiciile viceprim-ministrei și ministrei Afacerilor Externe și Europene, Sophie Wilmès, ca o contribuție a guvernului federal belgian la Conferința privind viitorul Europei au formulat mai multe recomandări.

Teme abordate

Dificultatea de a asigura reprezentativitatea unui grup de dezbatere al cetățenilor. În cele din urmă, este implicată doar o mică parte a populației

Recomandări:

-să se urmeze sugestiile celor mai recente lucrări științifice referitoare la democrația deliberativă în ceea ce privește eșantionarea, proiectarea și validarea științifică a metodei de selecție pentru a se asigura cea mai bună reprezentativitate posibilă.

– să existe un număr suficient de persoane la masa de discuții pentru a se asigura diversitatea opiniilor și a profilurilor, inclusiv – dar nu numai – persoane care sunt direct vizate de tema respectivă.

– adăugarea la criteriile de eșantionare a criteriului privind calitatea de părinte (și anume, persoana are copii sau nu?), pe lângă criterii mai tradiționale, cum ar fi genul, vârsta, locul de reședință sau nivelul de instruire.

– stabilirea de cote în funcție de zona geografică, și anume precizarea faptului că un grup de dezbatere al cetățenilor europeni trebuie să fie alcătuit din persoane din fiecare zonă geografică europeană (care urmează să se stabilească), pentru ca acest grup dezbatere să fie cu adevărat calificat drept european și să delibereze în mod legitim.

-utilizarea registrelor de evidență a populației (sau a echivalentului acestora, în funcție de țară) ca bază de date principală pentru tragerea la sorți, pentru a le oferi tuturor șanse egale de a fi selectați și pentru a genera un interes în rândul populației pentru o anumită temă.

-participanții să fie remunerați pentru a se recunoaște valoarea implicării lor și pentru a se atrage persoane care nu ar participa dacă nu ar fi remunerate.

-informarea în prealabil a participanților prin prezentări realizate de experți – într-un mod relativ minimal, fără prea multe informații sau prea multe informații complicate – pentru a se asigura că și cei fără cunoștințe anterioare se simt în largul lor să participe la discuții.

-tema grupului de dezbatere al cetățenilor să fie comunicată în prealabil, astfel încât participanții să știe pe ce temă se va discuta.

-cetățenii să nu fie obligați să participe.

Dificultatea de a organiza grupuri de dezbatere la nivel european

Recomandări:

– reuniunile grupurilor de dezbatere ale cetățenilor la nivel european să se desfășoare în format hibrid (față în față/virtual). Acest lucru ar permite participarea persoanelor care nu pot călători fizic.

– pentru a facilita accesul și organizarea, UE să delege la nivel național organizarea de grupuri de dezbatere ale cetățenilor privind chestiuni europene. 69,0 %

-alegerea unei singure teme pentru fiecare grup de dezbatere organizat la nivel european. Astfel, toți participanții pot discuta aceeași temă, indiferent de locul din care provin din Europa.

Prevenirea utilizării grupurilor de dezbatere ale cetățenilor în alte scopuri decât cele declarate

Recomandări:

– orice cetățean să poată supune discuției o temă și, prin urmare, ca acest drept să nu fie rezervat politicienilor sau grupurilor de lobby. 82,1 %

– dreptul de inițiativă să aparțină Parlamentului European, astfel încât acesta să definească tema care urmează să fie discutată și, ulterior, să adopte textele necesare pentru a da curs recomandărilor rezultate în urma deliberărilor.

Dificultatea de a decide care este cea mai bună modalitate de organizare a procesului pentru ca cetățenii să fie cât mai bine reprezentați

Recomandări:

-înființarea unui grup de dezbatere permanent al cetățenilor la nivel european, care să preia sarcini specifice alături de Parlament. Grupul de dezbatere ar urma să fie reînnoit în mod regulat. Acest lucru ar permite reunirea cetățenilor pe termen lung și alocarea timpului necesar pentru desfășurarea unor astfel de dezbateri. Acest timp permite organizarea de dezbateri nuanțate și ajungerea la un consens. Pe lângă acest grup de dezbatere permanent, grupurile de dezbatere ad-hoc ale cetățenilor ar discuta pe teme alese de grupul de dezbatere permanent. Propunem să se urmeze modelul comunității germanofone din Belgia.

-înființarea unuia sau mai multor grupuri de dezbatere nepermanente ale cetățenilor la nivel european, care s-ar reuni doar pe o anumită perioadă de timp pentru a discuta o temă bine definită.

-să nu se organizeze grupuri de dezbatere ale cetățenilor la nivel european pentru chestiuni urgente, deoarece este nevoie de suficient timp pentru a asigura calitatea dezbaterilor.

De prea multe ori, cetățenii care participă la inițiative ce țin de democrația participativă, cum ar fi grupurile de dezbatere ale cetățenilor, nu primesc feedback cu privire la acțiunile ulterioare întreprinse în baza activității lor, pe termen scurt sau lung

Recomandări:

– să se ofere feedback cetățenilor cu privire la acțiunile ulterioare întreprinse (sau nu) în baza recomandărilor formulate după desfășurarea grupurilor de dezbatere ale cetățenilor la nivel european. În cazul în care nu se dă curs recomandărilor, instituțiile europene relevante ar trebui să își motiveze decizia (de exemplu, lipsa competențelor). În acest scop, recomandăm elaborarea unor rezumate periodice pe parcursul întregului proces care se derulează în urma organizării unui grup de dezbatere.

– organizarea de grupuri de dezbatere ale cetățenilor inclusiv cu copii de la o vârstă fragedă (de exemplu, 10-16 ani), pentru a-i sensibiliza cu privire la participare și dezbatere. Acestea pot fi organizate în școli. Cultura referendumului variază foarte mult de la un stat membru la altul

SURSA