Re.flex, o aplicație românească susținută de EIT Health, este disponibilă în sistemul de sănătate din Germania

Re.flex este o aplicație digitală de sănătate creată de românii de la KinetoTechRehab și un asistent digital pentru terapia fizică musculoscheletală.

Re.flex aplicație digitală de sănătate

Re.flex aplicație digitală de sănătate

Re.flex a fost introdus pe lista sistemului de asigurări de sănătate din Germania și poate fi prescrisă de către furnizorii de servicii medicale ca DiGA (Digitale Gesundheitsanwendungen), fiind decontată de sistemul german de asigurări de sănătate. EIT Health a sprijinit echipa românească să intre pe piața germană cu 73 de milioane de potențiali clienți.

Din 2019, aplicațiile digitale de sănătate pot fi aprobate oficial și decontate de furnizorii de servicii medicale pentru pacienții din Germania. Un nou cadru de reglementare și de punere în aplicare a soluțiilor de sănătate digitală a intrat în vigoare în Germania în 2019, acesta fiind încorporat în contextul unei legi mai ample privind asistența medicală digitală.

Ca parte a reformei, aplicațiile digitale de sănătate (Digitale Gesundheitsanwendungen, DiGA) pot fi acum prescrise și eliberate oficial pacienților germani de către furnizorii de servicii medicale.

DiGA-urile aprobate pot fi prescrise de medici și terapeuți și sunt decontate de către casele de asigurări de sănătate. Prin urmare, aproximativ 73 de milioane de persoane asigurate în sistemul de asigurări de sănătate din Germania au dreptul de a beneficia de tratament digital. Această practică a facilitat pacienților efectuarea de vizite virtuale la medic și accesul la datele personale de sănătate, de oriunde s-ar afla.

Start-up-ul românesc a reușit să se numere printre cele peste 30 de inovații aprobate de DiGA care vor fi puse la dispoziția pacienților în mod gratuit, fiind acoperite de asigurările de sănătate. Re.flex ajută la tratarea direct de la domiciliu și independentă de fizioterapeut, a durerilor de genunchi și șold, precum și a celor lombare.

Acuratețea soluției a fost testată la Spitalul Universitar „Charite” din Berlin, unul dintre cele mai mari spitale universitare din Europa și printre cele mai bune spitale din lume, unde a obținut o abatere de mai puțin de 4% față de standardul de aur pentru urmărirea 3D a mișcării.

Pentru a obține decontarea, un alt studiu clinic a fost finalizat cu sprijinul echipei de la Universitatea din Tübingen. Re.flex oferă pacienților instrucțiuni clare și precise și feedback 3D în timp real, atât audio, cât și vizual, asupra executării corecte sau incorecte a exercițiilor din programul de antrenament. 

Astăzi, după 5 ani, start-up-ul are un patent european și marcajul CE și este gata să ajute pacienții la scară largă. Produsul este primul aprobat de DiGA care include un element hardware pe lângă aplicația digitală și unul dintre primele produse dezvoltate în afara Germaniei. Acest lucru a fost posibil datorită sprijinului acordat de EIT Health și programului EIT Health Regional Innovation Scheme, care i-a permis să ajungă în acest punct. EIT Health a acordat echipei Kineto Tech Rehab un sprijin direct de 100.000 de euro, pe lângă mentorat și consultanță, facilitandu-i intrarea pe piața germană.

În prezent, start-up-ul pregătește soluții pentru alte cinci afecțiuni, inclusiv de prevenție, pentru lista de rambursare DiGA. Printre acestea se numără durerile lombare sau osteoartrita de șold, precum și tratamentul post-chirurgical, cum ar fi înlocuirea totală a genunchiului sau a șoldului și a ligamentelor. În plus, start-up-ul a inițiat o cooperare cu companii ortopedice din Germania.

EIT Health este unul dintre cele mai mari parteneriate europene public-private pentru inovarea în domeniul serviciilor de sănătate. Numărând aproximativ 150 de parteneri, EIT Health este o rețea europeană unică de companii, universități, centre de cercetare și dezvoltare, precum și spitale și institute de top. 

SURSA