Războiul Rusiei în Ucraina arată de ce trupele trebuie să învețe să-și pună telefoanele deoparte

Utilizarea noii tehnologii pe câmpul de luptă a determinat armata SUA să-și regândească operațiunile în timp ce se pregătește pentru un viitor conflict cu un adversar avansat tehnologic, iar multe dintre schimbările sale au fost validate de conflictul Rusia-Ucraina, a spus comandantul general al Corpului de Marină al SUA, David Berger.

Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia

Una dintre cele mai importante lecții este că electronicele dvs. oferă mai multe informații despre dvs. decât credeți, a spus Berger, care a condus un efort de dezvoltare a capabilităților de a opera într-un mod mai discret când a preluat funcția în iulie 2019.

Riscul reprezentat de emisiile electronice este important pentru pușcașii marini, deoarece aceste emisii le-ar putea permite rivalilor să le urmărească, să le asculte comunicațiile sau să-i atace.

Trebuie să aveți suficientă mobilitate încât să vă puteți muta unitatea destul de des. Trebuie să învățați totul despre camuflaj, momeală, înșelăciune„, a spus Berger. „Pentru ceea ce nu ne făceam griji acum 30 de ani, acum trebuie pentru că de fiecare dată când apăsați un buton, emiteți”.

Pentru tinerii soldați, telefoanele mobile și alte dispozitive fac parte din viața de zi cu zi, iar gestionarea emisiilor acestor dispozitive va necesita dezvățarea unor obiceiuri, a spus Berger.

Direcționarea telefoanelor mobile a fost o caracteristică a luptei dintre Rusia și Ucraina din 2014. Hackerii ruși au folosit malware în aplicații pentru telefon pentru a urmări unitățile de artilerie ucraineană și au trimis propagandă către telefoanele ucrainene folosind simulatoare care imită turnurile celulare.

Telefoanele au reprezentat o vulnerabilitate pentru Rusia de când armata sa a atacat Ucraina în februarie. Ucrainenii și guvernele străine au ascultat trupele ruse folosind telefoane nesecurizate ale soldaților ruși care vorbea între ei și cu familiile lor din Rusia. Ucrainenii au urmărit generalii ruși care au efectuat apeluri nesecurizate și au folosit informațiile pentru a lansa atacuri.

În ultimii ani, telefoanele trupelor americane și aliate din Europa au fost și ele afectate de tentative de hacking și apeluri sinistre despre care se crede că provin din Rusia.

Războiul electronic rusesc, inclusiv bruiaj și alte interferențe au afectat operațiunile SUA în Siria şi în alte zone, a devenit o mai mare preocupare pentru armata SUA, care la rândul său s-a concentrat pe îmbunătățirea capabilitățile sale de război electronic și limitarea expunerii trupelor sale.

În 2018, Pentagonul a interzis utilizarea funcțiilor de geolocalizare pe telefoane de către personalul din „zonele operaționale„după ce s-a raportat că trupele folosesc trackere de fitness și își dezvăluiau locațiile și chiar dispunerea bazelor lor.

SURSA