Putin „nu este serios“ în intenţiile sale de a negocia pacea cu Ucraina, acuză Blinken într-o audiere în Senat

”Noi n-am văzut niciun semn, până acum, că preşedintele (rus) Vladimir Putin este serios în privinţa unor negocieri semnificative”, denunţă şeful diplomaţiei americane. 

Statele Unite vor susţine autorităţile ucrainene în eforturile lor diplomatice în vederea negocierii unui acord de pace, anunţă Blinken.

”Obiectivul nostru este să ne asigurăm că ele (autorităţile ucrainene) au capacitatea de a respinge agresiunea rusă şi de a-şi consolida poziţia la o eventuală masă de negocieri”, precizează el. 

Antony Blinken răspunde astfel unei interpelăria senatorului republican Rand Paul, care se opune intervenţionismului american. 

Rand Paul îl acuză pe preşedintele american Joe Biden de faptul că a contribuit la decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina, prin faptul că a ”bătut toba unei primiri a Ucrainei în NATO”.

Însă secretarul de Stat american consideră că este ”clar”, din discuţii cu Rusia, înainte ca aceasta să invadeze Ucrainea, la 24 februarie, că criticile lui Vladimir Putin cu privire la o aderare a Ucranei la NATO erau doar un pretext. 

”Noi am încercat să discutăm serios cu (ruşii) despre aceste probleme”, a subliniat el. 

”Era foarte clar, conform chiar vorbelor preşedintelui Putin, că acest lucru nu a fost niciodată despre o eventuală intrare a Ucrainei în NATO, ci despre faptul că el a crezut mereu că Ucraina nu merită să fie un stat suveran şi independent”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

SURSA