Putin nu are unde să le ascundă

Atacurile Ucrainei asupra navelor Rusiei arată vulnerabilitatea flotei din Marea Neagră FOTO: Newsweek

Războiul provocat de președintele rus în Ucraina acum mai bine de 530 de zile trece printr-un moment de răscruce, când Kievul poate întoarce decisiv soarta conflictului. Experții internaționali susțin că niciodată Rusia nu a fost mai vulnerabilă ca acum, în privința flotei sale din Marea Neagră. Practic, după atacurile cu drone ale Ucrainei, s-a demonstrat că navele rusești pot fi lovite, iar Putin ”nu are unde să le ascundă”.

Loviturile Kievului asupra navelor Moscovei din Marea Neagră în două zile consecutive, urmate de avertismentul că porturile rusești din regiune sunt expuse unui ”risc de război”, au semnalat modul în care Ucraina duce lupta contra ocupanților pe apă, potrivit Newsweek.

Ucraina a sărbătorit fără să recunoască direct atacul cu dronă maritimă de săptămâna trecută asupra navei Olenegorsky Gornyak, lângă portul Novorossiysk din regiunea Krasnodar de sud a Rusiei, o bază navală importantă și port prin care se derulează exporturi masive de 2,5 milioane de barili de petrol pe zi, la est de Crimeea ocupată de Rusia.

Atacurile cu drone ale Ucrainei, un pericol nevăzut pentru România: Bomba care ticăie pentru Rusia și Europa în Marea Neagră VIDEO

Martin Devenish, șeful departamentului de informații corporative la firma de consultanță de securitate S-RM, a declarat că atacul a arătat „natura în evoluție a conflictului, în special paradigma în schimbare a strategiei Ucrainei de a lovi ținte dincolo de linia frontului imediat”.

Imediat ce filmările video cu nava care era remorcată în port au devenit virale, au apărut și mai dramatice imagini cu o dronă de mare care zbura suprafața apei în strâmtoarea Kerci, îndreptându-se către o altă navă centrală pentru armata Rusiei, tancul petrolier SIG.

Videoclipul a arătat momentul coliziunii care a făcut o gaură lângă linia de plutire de lângă sala mașinilor, a oprit traficul pe podul care leagă Crimeea de Rusia și a evidențiat o vulnerabilitate emergentă pentru flota Rusiei în largul țărmului țării pe care a invadat-o.

„Ambele atacuri sunt foarte semnificative în moduri diferite”, a declarat Yörük Işık, de la consultanţa maritimă Bosphorus Observer. El a declarat că atacul asupra navei Olenegorsky Gornyak „demonstrează că Marina rusă nu are unde să se ascundă în Marea Neagră”.

Furtuna perfectă pentru Ucraina în Marea Neagră

„Majoritatea navelor și submarinelor importante ale flotei Mării Negre s-au retras în portul sigur Novorossiysk și chiar și acolo, Ucraina are capacitatea de a opera”, a spus el. „Demonstrează o capacitate operațională militară foarte importantă”.

Nava de 3.600 de tone și 360 de picioare lungime, care lansează forțe amfibii, este folosită frecvent de flota de nord a Rusiei și a fost folosită de flota Mării Negre încă de la începutul războiului din Ucraina.

O sursă de informații ucrainene a declarat că Serviciul de Securitate și Marina de la Kiev s-au aflat în spatele atacului asupra celei mai mari nave navale rusești serios avariate sau distruse de la scufundarea crucișatorului Moskva pe 13 aprilie 2022.

Putin a lovit puternic Europa, făcând o gaură de 100 de miliarde de euro: Trei țări NATO cele mai afectate

A existat o intensificare a ostilităților în Marea Neagră de când președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Rusia se va retrage dintr-un acord cu cereale care garanta trecerea în siguranță a alimentelor ucrainene prin porturile din regiune.

După cum a raportat anterior, ministrul ucrainean al transformării digitale, Mykhailo Fedorov, a declarat că dronele țării sale vor juca un rol cheie în lupta Kievului pentru eliberarea regiunii. „O dronă navală este o dezvoltare ucraineană unică și clasificată”, a spus el, și ca atare „va avea un rol în eliberarea zonei de coastă a Mării Negre ocupate temporar”.

„Este ca o furtună perfectă – această navă sancționată transportă produse combustibile dintr-o rafinărie confiscată ilegal dintr-o zonă ocupată ilegal de Rusia către Siria – deci este o țintă aleasă cu adevărat inteligent”, a spus el. „Se comporta ca o navă comercială, dar, în practică, era o navă auxiliară a Marinei Ruse”.

SURSA