Putin luptă acum pentru putere pe trei fronturi

543 citiri

Putin luptă pentru putere pe trei fronturi FOTO: Yahoo

Rebeliunea armată a lui Evgheni Prigojin împotriva conducerii de la Kremlin de acum aproape trei săptămâni a deschis practic cutia Pandorei în Rusia. Moscova știe acest lucru, iar Vladimir Putin este acum angajat într-o luptă pentru putere pe trei fronturi, susțin analiștii.

Kremlinul face tot ce îi stă în putere pentru a proiecta o fațadă de rezistență și normalitate. Și în ciuda opacității politicii de la Moscova, unele amenințări fundamentale la adresa lui Putin încep să apară, potrivit Yahoo.

Putin este acum angajat într-o luptă pentru putere pe trei fronturi: împotriva forțelor încă persistente ale lui Prigojin și Wagner; împotriva nemulțumirilor din propria sa ierarhie militară; și împotriva publicului rus însuși care, stimulat de influenți naționaliști, s-a dovedit departe de a fi loial regimului. Putin știe că rebeliunea lui Prigojin deschide Cutia Pandorei de pretendenți și revolte pentru tot restul domniei sale.

Războiul lui Putin schimbă lumea: O țară prietenă îi ia locul Rusiei pe plan mondial într-un domeniu cheie

Dar la un nivel mai profund, dreapta naționalistă, pentru care Prigojin a devenit avatarul favorit, oferă acum o alternativă la monopolul lui Putin asupra gândirii politice în Rusia. Și aceasta este o amenințare mult mai fundamentală la adresa putinismului – apariția unei mișcări ideologice pentru a contesta stăpânirea pe care a menținut-o asupra culturii politice a Rusiei timp de o generație.

Departe de a fi învins, Prigojin este acum un simbol al sfidării viitoare. Deși lovitura de stat nu a reușit să răstoarne Ministerul rus al Apărării, deocamdată Grupul său Wagner continuă să opereze în afara instituției militare. Și deși autoritățile ruse au început deja să-i demonteze imperiul comercial personal, Prigojin este departe de a fi lipsit de bani.

Săptămâna aceasta, Kremlinul a confirmat că Prigojin s-a întâlnit cu Putin după revoltă „și a promis loialitate față de guvern” – mesaj care contrastează puternic cu demonizarea continuă a liderului Wagner în mass-media rusă.

Putin primește o lovitură din propria țară: Banca centrală este sufocată, 200 de miliarde de dolari au dispărut

Narațiunile contradictorii din jurul viitorului lui Prigojin continuă să se adună. Dar deocamdată rămâne activ și substanțial autonom.

Rebeliunea lui Prigojin l-a destabilizat pe Putin

Se pare că grupul Wagner a continuat să recruteze noi luptători în Rusia pentru ceva timp după rebeliune, înainte de a anunța în cele din urmă că se va lua o pauză pe măsură ce se retrage din țară – ceea ce se pare că nu s-a materializat încă.

Iar de la revoltă, au apărut documente care arată că generalul Serghei Surovikin și alți 30 de oficiali militari și de informații de rang înalt au fost „membri VIP” secreți ai lui Wagner din 2018.

Mutare neașteptată a SUA: Țările prietene cu Rusia care fac un joc dublu luate la țintă

Surovikin nu a fost văzut în public de când a lansat un videoclip în timpul rebeliunii, iar rapoartele Serviciilor de informații americane sugerează că ar fi fost reținut sau arestat. Alți lideri militari, cum ar fi ministrul adjunct al Apărării Yunus-bek Yevkurov, care a fost filmat negociind cu Prigojin la Rostov, au fost, de asemenea, vizibil absenți.

Cel puțin, rebeliunea a exacerbat diviziunile în cadrul statului de securitate rus, în timp ce influentul blog militar rus Rybar, fondat de un fost ofițer de presă al Ministerului Apărării, susține că Putin execută de fapt o „epurare”.

Pentru Putin, rebeliunea Wagner a destabilizat pământul de sub el la fel de mult ca și zidurile din jurul lui. Deși discursurile sale publice au părut reținute până acum, pentru a proiecta mai bine o imagine de calm, comanda lui nu mai este absolută. Chiar dacă reușește să-l neutralizeze pe Prigojin și să aducă Grupul Wagner sub controlul său, amenințarea din interiorul Kremlinului și din partea națională de bază va rămâne.

SURSA