Procuratura Anticorupţie din R. Moldova, instrument de persecuţie a avocaţilor? Cazul Igor Hlopeţchi

În urma aşa-zisei „curăţări” a sistemului, au fost demişi profesioniştii veritabili, iar în locul lor au fost numite in funcţie persoane compromise, care sunt gata să execute orice comandă politică pentru a se menţine în funcţie.     

 

La caz, vorbim despre controversatul procuror Vasile Plevan şi cazul avocatului Igor Hlopeţchi, care de 6 luni este persecutat ilegal de Procuratura Anticorupţie, prin împiedicarea de a desfăşura activitatea de avocat.

 

Motivul persecuţiilor avocatului Igor Hlopeţchi constă în faptul că acesta acordă asistenţă juridică în mai multe dosare motivate politic (Ruslan Popov, Ruslan Harcenco, Dumitru Diacov, Rodica Antoci etc).                  

Aşadar, la 22 noiembre 2021 organul de urmărire penală al Procuraturii Anticorupţie, reprezentat de controversatul procuror Vasile Plevan, încălcând competenţa, pornit o cauză penală în privinţa avocatului în baza art. 311 alin. (2) lit c) Cod penal (denunţarea falsă însoţită de crearea artificială a probelor) şi art. 312 alin. (2) lit. c) Cod penal (prezentarea declaraţiei mincinoase de către martor sau partea vătămată).

 

Controversatul procuror Vasile Plevan i-a interzis avocatului să se deplaseze în instanţele de judecată, la organele de urmărire penală şi să desfăşoare activitatea de apărător, interzicându-i să părăsească localitatea Cricova.        

           

La 2 martie 2022 Asociaţia Promo-LEX a intervenit cu o reacţie prin care a sensibilizat Raportorul Special ONU pentru Drepturile Omului, Asociaţia Europeană a Avocaţilor de Drept penal, autorităţile publice şi societatea civilă din Republica Moldova, exprimându-şi îngrijorarea faţă de practicile de intimidare şi persecuţie a avocaţilor incomozi, declarând că „(…) există temeri îndreptăţite şi rezonabile că acuzaţiile artificiale aduse avocatului Igor Hlopeţchi privesc exclusiv răzbunarea pentru exercitarea atribuţiilor legate de îndatoririle sale profesionale de avocat.”. 

 

La 14 aprilie 2022 Consiliul Uniunii Avocaţilor a publicat o notă de protest faţă de urmărirea abuzivă a avocatului Igor Hlopeţchi. Potrivit notei nominalizate „Consiliul Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova consideră inacceptabilă represiunea arbitrară de natură penală asupra avocatului Igor Hlopeţchi, care are conotaţia unei răzbunări cu iz de intimidare. Discrepanţa radicală dintre o hotărâre judecătorească privindu-l pe avocatul Igor Hlopeţchi şi acuzaţia ad absurdum a Procuraturii Anticorupţie, pe de altă parte, precum şi interpretarea deliberat eronată şi extensiv defavorabilă a normelor de drept penal substanţial, arată slăbiciunile sistemului, cu consecinţe grave asupra credibilităţii, competenţei şi legitimităţii Procuraturii Anticorupţie”, se mai spune în comunicat. „Conjunctura acestui caz grav, este de natură să creeze temeri îndreptăţite şi rezonabile, că acuzaţiile artificiale aduse avocatului Igor Hlopeţchi, privesc exclusiv răzbunarea pentru exercitarea atribuţiilor legate de îndatoririle sale profesionale de avocat în dosarele motivate politic” , se arată în nota de protest semnată de Preşedintele Uniunii Avocaţilor Dorin Popescu.

 

La 29 mai 2022 Preşedintele Asociaţiei de Drept penal din Republica Moldova, dl Viorel V. Berliba, a publicat opinia AMICUS CURIAE pe marginea caracterului fabricat al cauzei penale în privinţa avocatului Igor Hlopeţchi. Aşadar, doctrinarul conchide că avocatul Igor Hlopeţchi nu poate fi subiect activ al componenţei de infracţiune de la art. 312 CP RM, mai mult, Procuratura Anticorupţie face uz de interpretare extensiv defavorabilă a legii penale, care este interzisă de Constituţia Republicii Moldova şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

 

Controversatul procuror Vasile Pevan lucrează în Procuratura Anticorupţie din 2019, iar în prezent tinde să devină membru al Consiliului Superior al Procurorilor-organul suprem de auto-administrare a procurorilor.  

           

Anterior, acesta a intrat în atenţia presei, dar se pare că beneficiază de imunitate de jurisdicţie şi acoperire politică în fabricarea dosarelor penale la limita competenţei în materie de drept.         

           

Prin decizia Consiliului pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării şi Asigurarea Egalităţii din 24 aprilie 2018, nr. 04/18 a fost constatat faptul discriminării de către procurorul Vasile Plevan, a victimei unui viol în familie, care timp de 3 ani ani a fost violată de 18 ori de tatăl său vitreg.               

           

Prin decizia Curţii de Apel Chişinău din 09 februarie 2022, dosar nr. 2a-4250/2021 a fost dispusă încasarea din contul Procuraturii Generale a Republicii Moldova în beneficiul Cristinei Ceban suma de 25000 (douăzeci şi cinci mii) MDL drept compensaţie pentru prejudiciului moral cauzat prin faptul discriminării săvârşite de procurorul Vasile Plevan.    

 

În concluzie, activitatea Procuraturii Anticorupţie şi a controversatului procuror Plevan Vasile ştirbeşte din imaginea instituţiei şi încrederea publicului, profilând semnele unei justiţii capturate.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

SURSA