Prim-ministrul grec a acuzat Rusia de creșterea bruscă a prețurilor în țară

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a acuzat Rusia că ar fi vinovată pentru creșterea bruscă a prețurilor în Grecia și în alte țări. Prim-ministrul a spus acest lucru într-un interviu acordat postului Antenna TV, difuzat luni seară în principalul său buletin de știri.

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis. Foto: EPA-EFE

Premierul a răspuns că toată lumea înțelege că inflația de import este cauzată de operațiunile militare din Ucraina. „Cred că toată lumea știe că întreaga planetă nu a văzut un cost atât de mare de 40 de ani. Așa că aceasta este o problemă cu care trebuie să ne confruntăm. Nu există un „cost mare al lui Mitsotakis”, dar există un „cost mare al lui Putin”. „Pentru că dacă ar exista „costul mare al lui Mitsotakis”, atunci ar exista și „costul mare al lui Macron”, „costul ridicat al lui Biden” și „costul ridicat al lui Scholz” și toate analogiile asociate cu acestea”. a spus premierul.

Mitsotakis a susținut că o inițiativă guvernamentală de a introduce un așa-numit coș de uz casnic la preț mic pentru un grup de articole din supermarketuri părea să dea roade. „Ea a redus prețurile pentru o serie de bunuri esențiale, dar evident că nu ne-am limitat la asta”, a spus premierul. Totodată, el a spus că guvernul se opune reducerii TVA la produsele alimentare, asupra căreia partidele de opoziție insistă. „Și o să explic de ce. Nimeni nu ne garantează că reducerea TVA va ajunge la consumatorul final. Multe țări europene au încercat să facă asta și au eșuat lamentabil, reducerea TVA-ului s-a pierdut în lanțul de aprovizionare în sine. Cu alte cuvinte, unii vânzători au făcut mai mulți bani, iar reducerea  prețurilor nu a ajuns la consumatorul final și bineînțeles, acest lucru va priva bugetul de stat de venituri semnificative”,

Măsuri de reducere a prețurilor în supermarketuri

Începând cu 3 noiembrie, guvernul elen a introdus măsuri pentru a asigura prețuri mici pentru un grup de bunuri de larg consum din așa-numitul coș de uz casnic, care sunt stabilite de Ministerul Dezvoltării și Investițiilor. Coșul include 51 de categorii de mărfuri, în timp ce fiecare lanț de supermarketuri poate alege în mod independent codurile produselor care urmează să fie incluse în coș și prețurile acestora. Coșul de uz casnic include cele mai populare articole: orez, pâine pentru pâine prăjită și pâine obișnuită, paste, făină, pește congelat, carne, lapte, iaurturi, brânză, cafea, ceai, ulei de măsline și floarea soarelui, legume congelate, zahăr, alimente pentru copii, pastă de dinți Paste, șampoane, detergenți, hrană pentru câini și pisici. Ministerul a menționat că menținerea prețurilor scăzute la aceste mărfuri este obligatorie pentru lanțurile de supermarketuri, a căror cifră de afaceri în 2021 a depășit 90 de milioane de euro.

La rândul lor, potrivit ziarului Efimerida ton Syntakton, partidele de opoziție au criticat măsurile guvernamentale de menținere a prețurilor scăzute, numindu-le „exercițiu de comunicare”. 

SURSA