Preşedintele lituanian spune că nu va face concesii privind tranzitul mărfurilor sancţionate către Rusia

Lituania nu va face concesii în rezolvarea problemei tranzitului mărfurilor supuse sancţiunilor către regiunea Kaliningrad, a anunţat pe pagina sa de Facebook preşedintele Republicii, Gitanas Nauseda.

Nauseda şi-a anunţat intenţia de a aplica sancţiunile UE împotriva Rusiei, inclusiv menţinerea controlului asupra mărfurilor transportate pe teritoriul republicii. Potrivit acestuia, nu se poate vorbi de „coridoare”, la fel cum nu se poate vorbi de concesii către Rusia.” În acelaşi timp, preşedintele Lituaniei a remarcat necesitatea consultărilor cu Comisia Europeană în viitorul apropiat. privind sancţiunile impuse Moscovei, el şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la consecinţele acestora, considerând că restricţiile nu ar trebui să prejudicieze interesele Lituaniei şi acordurile internaţionale.

Anterior, guvernatorul regiunii Kaliningrad, Anton Alikhanov, a raportat că Lituania a notificat autorităţile locale că din 18 iunie a încetat să treacă bunuri supuse sancţiunilor care erau transportate pe calea ferată din regiunile ruseşti în regiunea Kaliningrad. Marţi, 21 iunie, s-a ştiut că restricţiile au afectat şi transportul de camioane. Ministerul rus de Externe şi Kremlinul au declarat că acţiunile Lituaniei sunt ilegale şi contrare acordurilor internaţionale.

Lituania şi UE, în acelaşi timp, asigură comunitatea internaţională că ţara nu a introdus nicio restricţie unilaterală sau suplimentară, ci doar „aplică în mod constant sancţiunile UE”.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

SURSA