Premierul Bulgariei îndeamnă cetățenii să doneze salariul pe o lună Ucrainei. „Vorbele sunt uşoare, faptele sunt dificile”

320 citiri

Premierul Bulgariei, Kiril Petkov, a lansat o campanie publică cerându-le conaţionalilor să doneze salariul pe o lună unui fond pentru guvernul ucrainean, informează marţi, 26 aprilie, euractiv.com.

”Cer fiecărui cetăţean bulgar care vrea cu adevărat să ajute Ucraina să doneze un salariu, ca mine. Vorbele sunt uşoare, faptele sunt dificile, este timpul ca postările pe Facebook să devină fonduri pentru Ucraina”, a scris Petkov pe reţeaua de socializare online.

Apelul său survine pe fondul dezacordurilor din interiorul coaliţiei guvernamentale de la Sofia în legătură cu posibilitatea ca Bulgaria să trimită arme Ucrainei. Socialiştii sunt singurul partid de la guvernare care se opune trimiterii de arme. Lidera socialiştilor, Kornelia Ninova, care este şi vicepremier, a ameninţat chiar că va părăsi coaliţia guvernamentală dacă se insistă pe ideea trimiterii de arme pentru ucraineni.

Kiril Petkov a explicat că trimiterea de ajutor militar în Ucraina presupune unitate socială şi politică şi că va continua să încerce ajungerea la un consens.

”Ajutorul militar nu este în mod obligatoriu în una dintre cele două extreme – nu înseamnă doar proiectile sau căşti. Haideţi să înţelegem nevoile reale ale Ucrainei şi, ca o coaliţie informată, să ne unim în jurul nevoilor concrete importante în spatele cărora putem sta toţi uniţi”, a scris Petkov pe Facebook.

”Până ajungem la acest consens politic, ca cetăţeni ai Bulgariei care cred că nimeni în Europa nu are dreptul de a-şi ataca vecinii şi a ucide civili, suntem liberi să alegem să ajutăm Ucraina financiar pentru a achiziţiona muniţii”, a afirmat premierul bulgar.

În urmă cu câteva zile, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat liderii străini să vină în Ucraina doar dacă sunt pregătiţi să ofere asistenţă concretă pentru apărarea acestei ţări. ”Nu suntem o ţară pentru selfie-uri tragice”, a spus Zelenski.

SURSA