Petiţie pentru demolarea blocurilor periculoase. Soluţia aleasă de activişti pentru a trage un semnal de alarmă

Substratul însă este însă cu totul altul.

 

 

 

Aceştia au recunoscut că în realitate petiţia online reprezintă de fapt un semnal de alarmă, iar dincolo de sarcasmul evident, este o invitaţie la reflecţie şi dialog a autorităţilor.

 

Semnatarii consideră astfel că vinovată pentru pagubele însemnate produse în timpul ultimei furtuni din Râmnicu Vâlcea se face şi administraţia publică locală şi explică şi cum a ajuns la această concluzie.

 

De aceea, solicită punerea în siguranţă a oamenilor şi arborilor, prin intervenţii corecte şi legale asupra coronamentul arborilor, conform recomandărilor specialiştilor cu competenţe recunoscute în arboricultură şi prin instruirea personalului. Şi de asemenea cer şi inventarierea tuturor arborilor din Râmnicu Vâlcea şi crearea un Registru Verde Digital  pentru Spaţiile Verzi. 

În nici două zile, s-au strâns mai bine de o treime din semnăturile necesare petiţiei.

 

Aşa-zisele tăieri de regenerare pun în pericol arborii şi oamenii

 

Toaletări ale arborilor din Râmnicu Vâlcea Foto Simona Mir

 

Iniţiatoarea, Simona Mir, l-a contactat cu acea ocazie pe singurul arborist de la noi din ţară atestat de Societatea Internaţională de Arboricultură, Alexandru Purcaru. Acesta a confirmat că în Râmnicu Vâlcea, ca în toată ţara, se fac intervenţii ilegale şi a menţionat, la fel ca şi cei de la Greenpeece, că nu se poate interveni oricât în coroana unui arbore matur. „Aşa zisele tăieri de regenerare”, în realitate, pun în pericol în timp arborele şi oamenii, a mai atras specialistul atenţia.

 

Problema este repusă din nou pe tapet, urmare a efectelor unui furtuni care a paralizat oraşul în data de 4 iulie, când sute de arbori au fost smulşi din rădăcini sau crengile acestora s-au rupt şi au căzut peste nenumărate maşini din Râmnicu Vâlcea. Pagubele sunt însemnate, deşi oficialii n-au dat publicităţii vreun inventar al acestora. Imagini surprinse atât de autorităţi cât şi de localnici arată proporţia distrugerilor cauzate de furtuna care a durat în jur de aproximativ o jumătate de oră. Acoperişuri întregi sau bucăţi de acoperiş: tablă, lemn sau ţigle au fost smulse de vijelie. Unele s-au desprins de pe blocuri de zece etaje şi au blocat circulaţia pe străzi extrem de tranzitate. Altele au rămas într-un echilibru precar, motiv pentru care a fost nevoie de înlăturarea lor, constituind un adevărat pericol pentru siguranţa populaţiei. În cădere au spart zeci de geamuri, au rupt garduri, cabluri de electricitate şi telefonie etc. La fel ca şi copacii de pe străzi care au căzut şi peste maşini din parcări, ori aflate în trafic. Centrul Râmnicului s-a transformat într-o Mică Veneţie, blocat atât de apă cât şi de arborii căzuţi.

 

 

„Se vede clar unde au fost toaletaţi arborii căzuţi în urma furtunii”

Semnatarii noii petiţii au remarcat că arborii puşi la pământ de vijelie au fost supuşi unor toaletări în trecut: „Vedem astăzi foarte bine că toaletările excesive, abuzive, pe care le aplică administraţia locală arborilor nu ajută la prevenirea ruperilor şi căderilor acestora, ci le favorizează. Toţi arborii rupţi sau căzuţi azi au „beneficiat” de aceste toaletări neprofesioniste, ani la rând”, a menţionat, pentru „Adevărul”, Simona Mir, precizând că face referire la intervenţiile care au avut loc în ultimii 15 ani. 

 

Urmările furtunii din 4 iulie din Râmnicu Vâlcea Foto Vâlcea Verde

 

„Specialiştii au explicat clar că, atunci când se taie mai mult de o treime din coroană, arborii se simt atacaţi şi se apară lăsând să crească lăstari foarte rapid, cu o rezistenţă extrem de scăzută, având o slabă prindere de trunchi. Se prind mai de sus şi mai superficial de trunchi, motiv pentru care, la orice vijelie sau vânt puternic, riscul să se rupă creşte faţă de cel prezentat de o ramură obişnuită, care se dezvoltă în mai mulţi ani. Drept dovadă – efectele ultimei furtuni. Se vede foarte clar unde au fost toaletaţi arborii căzuţi în urma furtunii, pentru că este schimbată textura scoarţei”, a mai explicat iniţiatoarea petiţiei. 

 

Lăstarii care cresc rapid şi bogat, o adevărată capcană

Sursa citată a mai menţionat că oamenii sunt tentaţi să creadă că lăstarii care cresc rapid şi lasă impresia unei coroane foarte bogate în realitate reprezintă un real pericol. 

„Acum, după furtună, unii au spus că s-au rupt crengile pentru că nu am lăsat noi să fie toaletaţi arborii, alţii că dacă nu ar fi fost toaletaţi – dezastrul ar fi fost mai mare. Am combătut acest lucru prin mai multe postări în care am explicat că n-am fost niciodată împotriva toaletărilor, ci doar a intervenţiilor excesive care în final se dovedesc a fi un pericol în timp. Am explicat cât de păguboase sunt în realitate tăierile acelea în stil ”cuier”, care slăbesc de fapt rezistenţa arborilor şi favorizează accidentele! Riscul ca un arbore să cadă la furtună nu este niciodată zero. Dar, printr-un management profesionist, se poate diminua acest risc”, a mai explicat Simona Mir. 

 

De asemenea, a menţionat şi cât de păguboase sunt foliile impermeabile de la baza arborilor din ţarcurile de panseluţe cu care sunt îngrădiţi copacii din Râmnicu Vâlcea: „Arborele nu mai poate beneficia de resurse vitale precum apa şi oxigenul. Va începe să se usuce. Şi la fel va păţi şi când se taie rădăcinile sale în timpul intervenţiilor la carosabil, când se lucrează la conducte şi aşa mai departe. Creşte în acest mod riscul de cădere şi arborii devin un pericol pentru bunuri şi oameni”, a mai menţionat reprezentanta societăţii civile, precizând că a postat fotografii cu astfel de copaci (vezi GALERIA FOTO) care au avut de suferit în timpul furtunii, tocmai pentru a dovedi cât de nocive pot fi deciziile autorităţilor.  

 

Sancţiuni şi recunoaştere

Anul trecut, semnatara petiţiilor online, Simona Mir, a chemat la Vâlcea Garda Naţională de Mediu din cauza unor tăieri ilegale de arbori de pe domeniul public, după ce structura din teritoriu nu a reacţionat în nici un fel.

 

  

Iniţiativele comunitare ale Simonei Mir sunt susţinute de LOGS – Grupul de Iniţiative Sociale şi Centrul Român de Politici Europene – CRPE care colecţionează poveştile reuşitelor unor cetăţeni care prin puterea exemplului promovează şi antrenează activismul civic în comunitate. 

 

Pentru a căpăta cât mai multe cunoştinţe în domeniu, între timp, Simona Mir a absolvit şi un curs acreditat de arboricultură.

 

Vă mai recomandăm şi:

Imagini din aceeasi galerie

Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

SURSA