Noua taxă controversată „de solidaritate” promovată de PSD și susținută tacit de PNL. „O dovadă că sistemul privat e doar o vacă de muls când autoritățile au nevoie de bani”

PSD se pregătește să preia șefia guvernului în luna mai, iar una dintre marile schimbări anunțate este taxa de solidaritate pentru marile companii. Această măsură a fost promovată și de fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, în special pentru „multinaționalele” din România, iar recent a fost readusă în discuție de Marcel Ciolacu.

Taxa de 1% pe cifra de afaceri se va găsi mai mult ca sigur în programul de guvernare, dau asigurări social-democrații.

“Mai mult ca sigur se va găsi această măsură în programul de guvernare. Dacă de ani buni companiile cu cifră de afaceri mare au numai pierderi și nu se plătește niciun impozit la statul român, înseamnă că e ceva acolo. Nu e posibil ca de ani buni să avem pierderi și nimeni să nu intervină. Mi se pare corect ca toată lumea să plătească un minim de 1% din cifra de afaceri” a declarant președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Mediul de afaceri a criticat această măsură. Analistul financiar Adrian Negrescu a explicat, într-un interviu pentru Ziare.com, ce înseamnă această nouă taxă.

„Taxa de 1 la sută pe cifra de afaceri arată impotența guvernului de a reduce evaziunea fiscală, de a aduce la lumină economia subterană. De acolo de unde statul ar putea aduna triplul banilor adunați din aceasta taxă. E mai ușor să pui o taxă nouă decât să încerci să iei măsuri pentru a aduce toate firmele la lumină. E o dovadă a faptului că nu avem un sistem fiscal predictibil. E o dovadă a faptului că sistemul privat este doar o vacă de muls atunci când autoritățile au nevoie de bani”, a declarant Adrian Negrescu.

Expertul spune că această măsură ar putea face firmele să caute modalitățile de „a se pune la adăpost”.

„Aș spune că este o măsură strict cu iz electoral. E probabil ca multe dintre companiile vizate de această taxă să găsească modalități de optimizare fiscală în așa fel încât să nu se încadreze. Este încă o dovadă că la Palatul Victoria, la Ministerul Finanțelor nu se fac studii de specialitate legate de impactul măsurilor fiscale propuse în spațiul public. Orice taxă propusă în spațiul public nu face altceva decât să inhibe investițiile în România și să facă această economie mai puțin atractivă, mai ales pentru investitorii străini”, mai spune Adrian Negrescu.

Și Opoziția a criticat ideea unei noi taxe. Fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui a declarat pentru Ziare.com că taxa de solidaritate

„Principalele companii afectate de această taxă de solidaritate ar fi cele cu cifra de afaceri mari. Adică cele care au cele mai mici marje. Deci ar trece imediat de pe micul profit sau profitul pe care îl au pe pierderi. A anunțat domnul Ciolacu că ar vrea el un sistem în care să fie păsuite unele și atunci deja vedem ce își dorește. Își dorește un sistem în care cei care îi sunt obedienți primesc păsuire cei care nu, se supun la această taxă.

Companiile care ar fi vizate de această taxă și-ar mări prețurile, pentru că banii tot de la clienți vin, și dacă nu pot să-și crească prețurile, pentru că românii nu-și vor mai permite să cumpere bunurile sau serviciile pe care le produc, asta înseamnă faliment și val de faliment. Asta nu din cauza recesiunii, ci din cauza prostiei guvernanților”, a declarant Claudiu Năsui.

Și Claudiu Năsui este de părere că investitorii „vor fi speriați” de noua taxă.

„Viitorii investitori ar fi goniți din România. Dacă nu au un plan pe termen scurt să facă un profit mare, mai bine nu investesc în România. Pentru că România are o reputație ca fiind o țară haotică fiscal, care doar zice că vrea să ajute mediul de afaceri.

Faptul că PNL e de acord cu această taxă arată în ce hal de neliberal a ajuns partidul acesta. Dar e un lucru pe care l-am văzut în multe măsuri pe care le-au avut și le apără PNL-ul”, a adăugat deputatul USR.

Parlamentarul este de părere că autoritățile încearcă să aducă mai mulți bani la bugetul de stat prin introducerea de noi taxe.

„Motivul pentru care ei vor această taxă este pentru că au crescut foarte mult cheltuielile statului, au crescut pensiile speciale, au introdus noi pensii speciale, au crescut numărul de sinecuri, de angajați la stat și nu mai au bani. Și atunci, de unde să ia bani? Tot de la vaca care dă lapte, adică de la contribuabili.

O taxă pe cifra de afaceri va aduce cu siguranță mai mulți bani la bugetul de stat, dar întrebarea este ce se va face cu acei bani.

În condițiile în care măsurile întârzie, cheltuielile din sectorul public nu intră într-o zona de optimizare necesară mai ales în această perioadă de criză, mă tem că statul nu face altceva decât să ia de la buni platnici și să-i favorizeze pe cei rău platnici. Nu facem decât să stimuleze companiile să intre în zona gri, să caute soluții pentru a evita taxele și suprataxele aplicate de către autorități”, a spus Claudiu Năsui.

PSD vs. PNL

Deși liberalii s-au opus public acestei taxe, PSD nu renunță.

Partidul Social Democrat a transmis, recent, după ce mai mulți liberali au criticat această idee, că scopul final al taxei de solidaritate este de a susţine măsurile pentru scăderea impozitării muncii, în special la angajaţii cu venituri mici sau medii, precum şi sistemul de educaţie care pregăteşte viitoarea forţă de muncă.

„Într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic, ar trebui ca şi companiile mari care au plătit impozite mai mici de 1% din cifra lor de afaceri să plătească măcar această cotă pentru a susţine creşterea veniturilor angajaţilor care contribuie cel mai mult la dezvoltarea României. Acesta este principiul solidarităţii, care ar trebui promovat de toate partidele politice pentru a menţine în România această forţă de muncă productivă, atât de importantă pentru economia naţională”, se arată într-un comunicat de presă al PSD, publicat de agerpres.

Potrivit social-democraţilor, „PNL trebuie să se hotărască dacă vrea să fie alături de aceşti angajaţi care muncesc din greu”, care contribuie „substanţial” la creşterea economică, dar care au fost afectaţi puternic de creşterea preţurilor, în contextul inflaţionist global.

„Este o exagerare populistă să spui că o astfel de abordare ar sufoca mediul de afaceri şi ar creşte preţurile finale, din moment ce, în marea lor majoritate, companiile din România care îşi declară profiturile obţinute în mod real plătesc deja un impozit cel puţin echivalent cu 1% din veniturile lor, fără a avea preţuri mai mari ca celelalte”, se susţine în comunicat.

„Nu este clar dacă susţin sau se opun acestei taxe. Unii lideri marcanţi ai PNL au cerut cu vehemenţă ca taxa de solidaritate stabilită la nivel european să se aplice asupra unor mari companii din sectorul energetic din România. Alţii, în schimb, critică taxa de solidaritate cu aceeaşi vehemenţă, pe motiv că ar afecta mediul de afaceri şi ar creşte preţurile la clienţii finali. Colegii de la PNL trebuie să explice de ce taxa pe solidaritate e bună când o solicită PNL, dar nu mai e bună când o propune PSD”, precizau social-democraţii.

Liberalii au răspuns, printr-un comunicat de presă, că nu susţin majorarea sau introducerea de noi taxe sau impozite, iar o suprataxare de 1% aplicată tuturor companiilor va duce la „o explozie generalizată” a preţurilor.

„Poziţia Partidului Naţional Liberal în privinţa suprataxării companiilor rămâne una foarte clară şi fermă: nu susţinem majorarea sau introducerea de noi taxe sau impozite care ar aduce o povară pe umerii unui mediu economic care se confruntă deja cu probleme, venite dintr-un context global dificil. O majorare a regimului de taxare ar sufoca economia reală şi ar alunga investitorii, iar PNL nu poate fi de acord cu aşa ceva”, transmitea PNL.

Liberalii menţionau, totodată, că, „în ansamblul ei, coaliţia, inclusiv PSD, s-a angajat ca în acest an să nu introducă nicio taxă nouă sau să le majoreze pe cele existente”.

SURSA