Copiii proveniți din familii care au trecut prin divorțuri pot avea două tipuri de reacții, care le poate afecta viitoarele căsnicii sau relații, potrivit unui apreciat terapeut american.
Copiii din familiile care au fost afectate de divorțuri pot învăță să-și aleagă partenerul potrivit
Conform datelor World Population Review, între 42% și 53% din cele aproape 5 milioane de căsătorii care au loc în fiecare an în SUA se termină prin divorț.
Lesli Doares, terapeut în căsătorie și familie, oferă o serie de sfaturi pentru a trece mai ușor peste aceste situații. „În familia mea, divorțurile i-au afectat pe părinții mei, două mătuși, un unchi, o soră (de două ori) și un frate vitreg. Părinții mei s-au recăsătorit cu soții care erau și ei divorțați. În total, am avut nouă divorțuri în decursul mai multor generații cu 16 copii direct afectați. Deci, asta înseamnă că, dacă părinții tăi au divorțat, fie nu te vei căsători niciodată, fie, dacă o faci, mariajul tău va eșua? Nu neapărat“.
Lesli Doares este căsătorită de 26 de ani, iar sora ei de 28 de ani.
Terapeutul susține că divorțul părinților îți va afecta căsnicia, dar este nevoie să învățăm din ceea ce li s-a întâmplat lor: „Învățăm de la ei ce înseamnă să fii bărbat, femeie, soț, soție, mamă și tată. Învățăm despre încredere. Învățăm cum să gestionăm conflictele și momentele dificile… sau cum să nu facem asta“.
Două tipuri de reacții
Copiii cuplurilor care au trecut printr-un divorț pot avea două tipuri de reacții: cei care decid să nu se căsătorească și cei care promit să nu divorțeze vreodată.
Cei care fac parte din prima categorie nu vor putea să fie implicați cu adevărat într-o relație: „A nu te căsători nu înseamnă că nu vei fi într-o relație. Înseamnă doar că te împiedici să fii cu adevărat într-o relație pe deplin. Experiența ta cu o căsnicie eșuată în calitate de copil te ferește de o conexiune reală. Când relația se termină, așa cum cu siguranță trebuie, având în vedere detașarea ta, vei simți în continuare durere“, susține terapeutul.
Cei care promit să nu divorțeze riscă să sufere mai mult în timpul mariajului: „Angajamentul pe viață față de căsătorie este luat în mod intenționat de ambele părți, dar acest angajament poate fi păstrat cu un cost ridicat pentru ei înșiși. Riscul de a suporta un comportament inacceptabil din partea partenerului, pentru a evita durerea unui alt divorț este real. Aceasta implică să faci concesii care nu sunt în interesul tău. Sunteți de acord cu lucruri cu care nu sunteți de acord cu adevărat pentru a evita conflictele sau sfârșitul căsătoriei. De-a lungul timpului, aceste concesii te obosesc. Puteți evita într-adevăr temutul divorț, dar căsătoria poate fi la fel de dureroasă“, a mai precizat Lesli Doares.
Aceasta susține că toate aceste informații îi ajută pe copiii proveniți din familii care au trecut prin divorțuri să aleagă partenerul potrivit.