Mărturie cutremurătoare. Cum a murit în Himalaya o alpinistă de origine română: ”Să privești cum dispar…”

199 citiri

Tragedie uriașă în lumea alpinismului, care a pierdut-o pe Anna Gutu, una dintre figurile emblematice ale acestui sport.

Cu părinți români, americanca în vârstă de 32 de ani şi-a pierdut viaţa după ce a fost lovită de o avalanşă în timp ce încerca să ajungă pe vârful Shishapangma, al 14-lea cel mai înalt munte de pe Pământ, la 8.027 de metri deasupra nivelului mării.

Octombrie este luna în care numărul alpiniştilor pregătiţi să facă faţă vârfurilor din Himalaya, în general, creşte, imediat după încheierea sezonului ploios musonic, iar la momentul celor două avalanşe erau angajate în jur de 52 de persoane care urcau spre vârful Shishapangma.

Românul Adrian Laza, un alpinist de 60 de ani, din Piatra Neamţ, a fost martor la tragedia din Himalaya. El făcea parte dintr-o expediţie internaţională, dar ascensiunea le-a fost întreruptă de două avalanşe de mari dimensiuni, la circa 7.800 de metri.

Din păcate, cele două avalanșe s-au soldat cu moartea a două alpiniste din SUA, Anna Guţu și Gina Marie, precum şi a şerpaşilor Mingmar Sherpa şi Tenjen Lama.

„Expediţia din Shishapangma se încheie pentru toţi alpiniştii, din păcate, atât de tragic. Toţi sunt profund afectaţi şi va trece mult timp până vor putea să-şi facă pace în suflet.

Erau în spatele Annei Guţu (americanca/ucrainiancă cu părinţi români) când a avut loc prima avalanşă, fără să-i poată vedea, având un deluşor între ei.

Retraşi imediat în tabăra 3, urmăreau cum Lama continua să urce aproape de vârf, când a avut loc cea de-a doua avalanşă.

Să priveşti cum dispar în marea de zăpadă oameni de care ai fost alături până cu câteva ore în urmă este o experienţă profund traumatizantă şi greu de dus. Căderea lor a fost pe aproape 1,5 km“, a scris pe Facebook soția lui Adrian Laza.

SURSA