Marea nemulțumire a șefului mercenarilor Wagner în privința oligarhilor ruși. „Le este frică. Le place confortul cu care s-au înconjurat”

867 citiri

Şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, un asociat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, i-a criticat pe oligarhii ruşi şi alte persoane bogate din Rusia pentru că nu contribuie financiar la efortul Kremlinului în ofensiva acestuia în Ucraina, într-un interviu difuzat duminică, potrivit DPA.

Prigojin, care a apărut foarte rar în public în trecut, a pledat pentru privarea oligarhilor de bunurile lor pentru a-i obliga să sprijine trupele ruse pe frontul din Ucraina.

„Le este frică. Le place confortul cu care s-au înconjurat. Vor să se scufunde într-o piscină caldă seara şi să se distreze”, a declarat Prigojin (61 de ani) pentru televiziunea de stat RT (Russia Today).

„Trebuie să realizezi la un moment dat că este necesar să te desparţi de ceea ce ai, de lumea seducătoare, de restaurante, spa-uri, dacea (case de vacanţă), piscine”, a spus el. „Cu cât mai repede ţi se vor lua, cu atât va fi mai bine!”

Prigojin, considerat în Occident de asemenea oligarh rus, a fost vizat de sancţiunile guvernelor occidentale pentru rolul său în sprijinirea invaziei ruse în Ucraina cu grupul de mercenari Wagner.

Biroul Federal de Investigaţii al SUA (FBI) l-a inclus pe lista de persoane căutate pentru ingerinţa în alegerile americane.

Multă vreme aflat în umbră, Prigojin a fost văzut recent recrutând deţinuţi în închisorile din Rusia pentru a-i trimite la războiul din Ucraina, cu promisiunea unei amnistii. De asemenea, el a fost din ce în ce mai critic la adresa armatei ruse pentru conduita sa în războiul din Ucraina.

Apariţia sa la înmormântarea unui combatant Wagner în Sankt Petersburg, sâmbătă, a atras atenţia presei, deoarece anterior el evitase să apară în faţa camerelor. Soldatului căzut în luptă, un criminal condamnat, i-au fost organizate funeralii în secţiunea militară a cimitirului, deşi autorităţile se opuseseră iniţial.

Prigojin l-a descris pe defunct drept „un adevărat patriot”, subliniind că toţi sunt egali pe front. Apariţia sa la înmormântare a fost interpretată drept o tentativă de a-şi consolida propria poziţie în Rusia.

Grupul de mercenari Wagner este activ în estul Ucrainei din 2014, înainte să fi fost implicat în conflictele din Siria, Libia, Republica Centrafricană şi Mali. Împotriva mercenarilor acestui grup au fost formulate acuzaţii de implicare în crime de război. Recent, grupul s-a aflat în prima linie a asaltului rusesc asupra oraşului Bahmut din estul Ucrainei, conform DPA.

SURSA