Xi l-a întâmpinat pe preşedintele american ca fiind „vechiul său prieten” şi a reluat tonul cordial al lui Biden în propriile sale remarci de deschidere, spunând: „China şi Statele Unite trebuie să-şi intensifice comunicarea şi cooperarea”. Cei doi lideri se cunosc personal, din perioada în care amândoi erau vicepreşedinţi.
Biden a promis să abordeze probleme de interes, inclusiv drepturile omului şi alte probleme din regiunea Indo-Pacific, adăugând că „noi doi nu am fost niciodată atât de formali unul cu celălalt”.
„Sunt pregătit să lucrez cu dumneavoastră, domnule preşedinte, pentru a construi un consens, a lua măsuri active şi a face ca relaţiile dintre China şi SUA să avanseze într-o direcţie pozitivă”, a declarat Xi.
Taiwanul, principalul punct de interes al Chinei în discuţia cu Biden
Oficialii chinezi au declarat în prealabil că Taiwanul va fi principala lor problemă în cadrul discuţiilor. Tensiunile în regiune au crescut pe măsură ce armata chineză a trimis un număr tot mai mare de avioane de vânătoare în apropierea insulei Taiwan, pe care Beijingul o consideră parte a teritoriului său.
„Chestiunea Taiwanului priveşte suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei, precum şi interesul principal al Chinei”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian. „Este cea mai importantă şi mai sensibilă problemă în relaţiile dintre China şi SUA”.
Casa Albă a declarat că Biden va respecta politica americană de lungă durată „O singură China”, care recunoaşte Beijingul, dar permite relaţii informale şi legături de apărare cu Taipei. Forţele militare chineze au desfăşurat săptămâna trecută exerciţii în apropierea Taiwanului, ca răspuns la o vizită a unei delegaţii a Congresului american pe insulă.
China şi SUA, încercare de consens pe fondul tensiunilor din Taiwan
Discuţiile, care au fost iniţiate de Biden şi au început luni la ora 19:46 (00:46 GMT, marţi), au avut ca scop să facă relaţia dintre cele două state mai puţin dificilă. Preşedintele american a zâmbit larg în timp ce preşedintele chinez apărea pe ecranul din sala de conferinţe, relatează AP.
Joe Biden a fost însoţit în Sala Roosevelt pentru convorbirea video de secretarul de stat Antony Blinken şi de câţiva consilieri. La rândul său, Xi a fost însoţit de directorul Partidului Comunist, Ding Xuexiang, şi de o serie de consilieri.
Cele două părţi au luat o scurtă pauză după o primă sesiune de aproape două ore, potrivit unui raport al presei de stat chineze. Biden şi Xi nu au mai avut o întâlnire faţă în faţă de când Biden a devenit preşedinte, iar ultima dată când au vorbit a fost prin telefon, în septembrie.
Cei doi lideri s-au întâlnit într-un moment de tensiune în relaţia dintre SUA şi China. Biden a criticat Beijingul pentru suprimarea protestelor democratice din Hong Kong, pentru agresiunea militară împotriva insulei autonome Taiwan şi nu numai. În acelaşi timp, adjuncţii lui Xi au atacat administraţia lui Biden pentru că se amestecă în ceea ce ei consideră a fi probleme interne ale Chinei.
Totuşi, săptămâna trecută, SUA şi China s-au angajat, în cadrul discuţiilor ONU privind clima de la Glasgow, să-şi intensifice cooperarea şi să accelereze acţiunile de reducere a emisiilor care dăunează climei.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: