Imaginile trimise de o dronă de recunoaștere către forțele ucrainene au schițat un portret în mișcare al câmpului de război de partea inamicului, relatează NYT.
Câmpul de luptă din Ucraina este dominat de artilerie FOTO PROFIMEDIA
Case distruse deschid privirii câmpuri pline de cratere în stepele sudice ale țării asediate. Blindate reduse la epave de fier zac într-o pădure pârjolită. O tranșee rusească zdrențuită de-a lungul unei unui șir de copaci a ajuns în această stare după ce a fost lovită de muniții cu dispersie furnizate de americani cu doar o săptămână mai devreme, potrivit mărturiei locotenentului Ashot Arutiunian, comandantul unității care a înregistrat imaginile.
El a indicat spre găurile din acoperișurile mai multor clădiri agricole dintr-un sat, explicând că acestea au fost cel mai probabil lovite de sistemul de rachete HIMARS de fabricație americană; cunoscut pentru precizia sa, acesta nu a atins clădirile din jur și nici biserica aflată în apropiere.
Atacul s-a petrecut recent, într-o lovitură lansată dimineața – artileria ucraineană a tras neobosit, sunetul exploziilor răsunând înăbușit în depărtare. Printre ele, s-au intercalat exploziile asurzitoare ale obuzelor rusești aterizând asupra pozițiilor ucrainene.
Dar locotenentul Arutiunian era preocupat în special de ce se petrece pe cer, unde sunt trimise drone. Acestea au devenit o prezență constantă pe câmpul de luptă, ambele părți beligerante depinzând de ele pentru misiuni de recunoaștere și pentru direcționarea focului împotriva țintelor inamice.
Locotenentul Arutiunian, care se prezintă cu indicativul „Doc” – de la doctoratul în data mining pe obținut la Politehnica din Kiev – este în fruntea a patru echipe membre ale serviciului pentru vehicule aeriene fără pilot din cadrul Armatei de Voluntari ai armatei ucrainene, care operează pe frontul de sud. Acestea dirijează o varietate de drone și avioane în scopul de a monitoriza forțele rusești pe câmpul de luptă și își ajustează în mod constant tacticile și echipamentele pentru a se sustrage interceptorilor ruși.
Săptămâna aceasta, o echipă de jurnaliști de la New York Times a primit permisiunea să însoțească o unitate în timp ce efectua o misiune de recunoaștere aproape de linia frontului în care o dronă a fost trimisă în teritoriul ocupat de ruși. Condiția a fost păstrarea secretului asupra locației unității.
Pe fondul tirurilor de artilerie, echipa s-a apucat de treabă la adăpostul unui mic tufiș, despachetând echipamentul și instalând antene; acestea erau necesare pentru a evita pericolul bruiajelor electronice rusești și ucrainene, care pot pune rapid capăt zborului unei drone.
Aeronava cu aripă fixă pe care o foloseau membrii unității era dotată cu două camere de luat vederi și un sistem independent de GPS de rezervă, astfel încât pilotul să aibă mai mai multe opțiuni pentru a o aduce înapoi în cazul în care unul sau mai multe sisteme se defectează.
Drone trimise pentru a analiza câmpul de luptă inamic
„În această misiune de recunoaștere investigăm terenul”, a explicat locotenentul Arutiunian. Ulterior, revenind la bază, vor examina înregistrările video pe un monitor în încercarea de a depista orice fel de poziții ale armatei ruse. „Căutăm soldați, depozite, depozite de benzină, orice”, spune comandantul ucrainean.
Din când în când, în timp ce analizau informațiile, un zumzet slab îi punea în alertă, determinându-i să se retragă sub acoperirea copacilor. În timp ce merg la vânătoare, echipajele ucrainene de drone sunt mereu în pericolul de a deveni ele însele ținte.
Între timp, restul de unități ale locotenentului Arutiunian sunt ocupate să detecteze artileria rusă și sistemele de război electronic, în timp ce dirijează în timp real artileria ucraineană asupra țintelor.
Voluntarii ucraineni, mulți dintre ei antreprenori și profesioniști în domeniul informaticii și tehnologiei, s-au grăbit să exploateze rapid potențialul dronelor comerciale, mult mai ieftine, în primele luni ale războiului. Asta a conferit armatei ucrainene un avantaj în raport cu forțele rusești, care au avut probleme din cauza comunicațiilor slabe în timpul bătăliei pentru Kiev din martie anul trecut.
Totuși, armata rusă a beneficiat de la bun început de capacitatea sa sofisticată de război electronic, spun analiștii militari, și între timp și-a desfășurat propria flotă de drone – atât drone de recunoaștere care pot repera o unitate la sol și pot direcționa focul de artilerie sau de mortier în direcția acesteia, cât și așa-numitele drone kamikaze sau de atac, care sunt încărcate cu explozibili și au capacitatea de a detecta și lovi rapid o țintă.
După risipirea ceții matinale, unul dintre membrii echipei a lansat o dronă care s-a înălțat în aer și în curând s-a făcut nevăzută. Pilotul a dirijat aparatul de pe un mic panou de control portabil, în timp ce alți doi membri ai echipei monitorizau zborul pe laptop și pe tabletă.
S-a întâmplat frecvent ca ucrainenii să-și doboare propriile drone, confundându-le cu avioane inamice. Așadar, locotenentul Arutiunian a avut grijă să se coordoneze cu armata ucraineană pentru a fi sigur că dronele sale au cale liberă – și nu sunt împiedicate de alte drone ucrainene – dar și pentru ca drona să poate trece de apărarea electronică ucraineană.
Interferența rusă era vizibilă pe micul monitor în timp ce drona traversa linia frontului, dar aceasta a reușit să zboare mai departe, adânc în teritoriul ocupat de Rusia. Sistemul GPS a încetat să mai funcționeze, iar informațiile transmise către laptop s-au diminuat. Drona se abătuse de la țintă cu doi kilometri, a explicat situația locotenentul. „Războiul electronic rusesc”, a bombănit el.
Dar pilotul a reușit să mențină drona în zbor preț de 30 de minute, dirijând-o peste sate și câmpuri pustii înainte de ajunge deasupra unor scene recente de luptă – blindate distruse într-o pădure carbonizată și tranșee zdrențuite de-a lungul unui șir de copaci aruncați în aer – și în cele din urmă reușind să o aterizeze în siguranță.
La bază, membrii echipei au început să analizeze înregistrările video pe un monitor mare. În curtea unei case este parcată o mașină civilă nouă, ceea ce ar putea indica prezența militarilor ruși, a comentat pilotul, care se prezintă cu indicativul Hacker. Punând pauză de mai multe ori, încerca să își dea seama dacă echipamentul rusesc era ascuns de frunziș sau de o plasă de camuflaj.
O mare parte din pagubele provocate părții ruse s-au datorat bombardamentelor ucrainene care au început odată cu contraofensiva Kievului, în urmă cu două luni, a explicat locotenentul Arutiunian.
Iar craterele circulare vizibile pe monitoare semnalează utilizarea bombelor cu dispersie furnizate de americani, a adăugat el.
Cele mai grele lupte din contraofensiva ucraineană se concentrează pe două axe de-a lungul frontului sudic, unde forțele ucrainene încearcă să străpungă apărarea rusă. Pe măsură ce artileria ucraineană a pătruns adânc în spatele liniilor rusești pentru a perturba liniile de aprovizionare și a scoate din funcțiune sisteme de armament critice, a folosit concomitent muniții cu dispersie pentru a epuiza rezistența rusă ascunsă de după copaci și în tranșee.
Rușii au folosit muniții cu dispersie din prima zi a războiului, a observat locotenentul Arutiunian, pe când noi „am început săptămâna trecută”.
Echipa sa a filmat o lovitură cu bombe cu dispersie asupra unei șir de copaci din zonă cu o săptămână înainte. „Este un instrument foarte eficient”, a subliniat el, adăugând că totuși trupele rusești s-au adaptat rapid și au luat măsuri pentru a reuși să supraviețuiască.
Membrii echipei sale cercetează imaginile din dronă asupra câmpului de luptă și încearcă să deslușească printre șirurile de copaci semne de viață ale trupelor rusești. Scot în relief diferențele dintre urmele vechi și cele noi lăsate de vehicule prin câmpuri.
Este o zonă pe care rușii o abandonaseră în urma unor lupte recente, a explicat un soldat cu indicativul Gremlin, în vârstă de 23 de ani, un fost dezvoltator de software înainte de război. Comparând noile imagini cu o hartă din satelit anterioară a zonei, observă că „rușii se întorc pe pozițiile pe care le-au părăsit”.
În cele din urmă, echipa nu a descoperit nimic, a explicat comandantul. „A fost o misiune eșuată”, a conchis el. Dar asta este și o veste bună, a adăugat el: „Nu mai erau deloc ruși”.