Economia României este cotată a 19-a cea mai complexă și sofisticată din lume în Atlasul complexității economice, o analiză realizată de economiștii de la Universitatea Harvard, citată de romania-insider.com și zf.ro.
Economia României este a 19-a cea mai sofisticată din lume
Ascendența României în ierarhia structurată în Atlasul complexității economice este cu atât mai importantă cu cât țara noastră era pe locul 39 în 2000.
Complexitatea economică a unei țări nu este doar un indicator al dezvoltării, ci și al nivelului de sofisticare care definește produsele și serviciile pe care le exportă. Cele mai recente date incluse sunt pentru 2020, primul an al pandemiei.
În anii 1990, România era un exportator major de haine, încălțăminte și alte produse cu valoare adăugată minimă. Economia sa nu era complexă, iar țara s-a clasat pe locul 39 în clasamentul Harvard. În anii care au trecut, industria auto, electronică și IT au câștigat teren, sporind complexitatea economiei românești. Aderarea la UE și deschiderea ulterioară a granițelor au ajutat țara în dezvoltarea sa.
Analiza plasează acum România în rândul țărilor cu venituri medii superioare, a 44-a cea mai bogată economie după PIB pe cap de locuitor (12.915 USD în 2020). PIB-ul pe cap de locuitor a crescut cu o medie de 3,9% în ultimii 5 ani, depășind media regiunii.
România a exportat produse în valoare de 96,8 miliarde USD în 2020, exporturile au crescut cu o medie anuală de 4% în ultimii cinci ani, depășind creșterea economică generală. Exporturile non-petrol ale României au depășit, de asemenea, creșterea medie globală. Importurile, însă, au totalizat 104 miliarde USD în același an.
Industria IT și comunicații este de departe cel mai mare contributor la exporturile României, reprezentând 20,41% din fluxul comercial net, urmată de transporturi (12,13%) și autoturisme (6,64%). Din anul 2000, companiile din România au creat și exportat 51 de produse noi, adăugând mai multă complexitate economiei românești și făcând-o să urce în clasamentul Harvard.
Analiza indică o creștere viitoare de 3,5% pe an a PIB-ului în următorii 10 ani. Economia va crește și ea cu 2,9%. „Țările cresc prin diversificarea în produse noi de complexitate crescândă. Având în vedere exporturile actuale, unele dintre sectoarele cu potențial mare de diversificare în România sunt Mașini industriale și unelte și articole de masă din metal”, spune Atas, citat de ZF. Creșterea se poate realiza în România, continuă analiza, prin valorificarea succeselor existente.
Conform datelor The Atlas of Complexity, cele mai sofisticate economii din lume sunt Japonia (locul I), Elveția (2), Germania (3), Coreea de Sud (4) și Singapore (5). Cehia este pe locul șase, iar Ungaria pe locul nouă. Polonia, pe de altă parte, este pe locul 26. Sunt analizate peste 130 de țări din întreaga lume.