La spitalul nou construit, ca și liceul, în timpul primarului Horezilor, inginerul Gheorghe Niță, a apărut, cucerind universul satelor din jurul târgului, un doctor tânăr de 38 de ani, ortoped și terapeut, numit Marius Săraru.

Întorcându-mă acasă – cum am mai spus – la Slătioara am fost și eu curios să aflu dacă acest medic nu este cumva rudă de sânge cu mine și l-am invitat la Slătioara.

Absolvent al Medicinei în facultatea de profil de la Sibiu, ca orice tânăr dintre cei care, la sfârșitul studiilor, chiar medicale, sunt tentați să părăsească țara pentru totdeauna, așa a ajuns să lucreze și chirurg gastro-intestinal, alături de tineri medici din Egipt, Polonia, Rusia și din alte țări în spitale mari și mici din jurul Nurnberg-ului, deși lui i-ar fi plăcut specializarea în ortopedie și terapeutică.

Toate gradele care l-au situat în fruntea colegilor săi, chiar și nemți, avea salarizarea inferioară și discriminatorie.

Cu o sinceritate dezarmantă pentru noi, cei care îl ascultam, s-a hotărât să se întoarcă în țara lui, România, definitiv, și să se pună în slujba medicinii românești.

– Niciodată nu am luat și nici nu voi lua niciun leu și niciun cadou de la bolnavii mei și sunt hotărât să respect jurământul lui Hipocrat.

Împreună cu el am „descurcat” și venirea lui pe lume, rudă de sânge din neamul Sărarilor pomeniți, bunicii noștri fiind frați, el aparținând ramurii lui Ghiță Săraru, care a fost primarul Stroeștilor vâlceni și în fruntea răsculaților în 1907, care urmau să dea foc, dacă nu ar fi fost el, conacului boierului de țară Constantin Săraru de la Slătioara, erou al Războiului de neatârnare, rănit în fapte de arme de la Smârdan și decorat de Carol I cu „Steaua României” și de Țarul Rusiei, Alexandru, cu medalia „Sfântul Gheorghe”.

Tânărul Marius Săraru m-a impresionat și sunt mândru, împărtășindu-vă această emoție de suflet, că fibra oltenească străveche căreia îi aparține îl face atât de apreciat încât s-a dus vestea despre salvarea celor care au avut nevoie de îngrijirea lui medicală, bătrâni și foarte bătrâni, unii aduși pe targă, plecând, după intervenția lui chirurgicală cu mijloacele de transport în comun.

Recunosc că sunt mândru că mai există și tineri care astăzi sunt recunoscători față de datoria lor de români și de România și față de părinții lor.

P.S. La Slătioara, la nici 200 de metri de casa noastră, anunțată prin RO- Alert a apărut o ursoaică și a făcut praf trei stupi mari în livada cu stupi a vecinului nostru.

SURSA