De la lansare, în noiembrie 2022, până în prezent, ChatGPT a devenit un succes extraordinar. Programul AI poate produce răspunsuri la cele mai mari și mai mici întrebări din viață și poate redacta eseuri pentru colegiu, povești fictive, și chiar scrisori de cerere de angajare. Face acest lucru bazându-se pe tot ce a strâns dintr-o cantitate uluitoare de text de pe internet, cu îndrumări atente din partea experților umani.
Pune o întrebare pe ChatGPT, așa cum au făcut milioane de oameni în ultimele săptămâni, și va face tot posibilul să răspundă – dacă nu știe că nu poate. Răspunsurile sunt încrezătoare și scrise fluent, chiar dacă uneori sunt spectaculos de greșite, scrie The Guardian.
Într-un interviu acordat Ziare.com, Nicolae Ţîbrigan, cercetător al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române a explicat că această aplicație este încă în dezvoltare și o face pe măsură ce interacționează cu utilizatorii.
”Este cel mai popular dintre instrumentele AI rezultate până în prezent”
Cercetătorul spune că deși are un succes impresionat, el ajungând în doar 5 zile la 1 milion de utilizatori, această aplicație este destul de limitată.
”ChatGPT este doar unul dintre instrumentele de inteligență artificială rezultate de până în prezent”, a spus Nicolae Ţîbrigan.
”Să spunem că este cel mai popular dintr-o listă mare de instrumente. Era doar sub formă de test, acum câțiva ani. Crea știri dându-i câteva cuvinte cheie. Era ceva uimitor. Acum ChatGPT este disponibil publicului. El se dezvoltă pe parcurs ce interacționează cu utilizatorii. Totuși, are anumite limite”, a mai spus cercetătorul.
Limitările ChatGPT
”Pur și simplu datele lui sunt limitate până în 2021. Este destul de interesant l-am încercat și eu, nu are noțiuni de autoconștientizare, nu este conștient de propria existență dacă îl întrebi, dar interesant este că are noțiuni de etică și poate fi folosit în a ajuta de exemplu în a obține mai multe informații. Pe mine ca cercetător, de exemplu, mă ajută la identificarea anumitor cuvinte cheie dintr-un text sau care este cel mai frecvent cuvânt folosit în textul respectiv. Mă ajută la analiza de conținut sau calcularea unor frecvențe, și așa mai departe”, a mai spus expertul.
Chiar OpenAI notează: „ChatGPT scrie uneori răspunsuri care sună plauzibil, dar incorecte sau fără sens” și „uneori va răspunde la instrucțiuni dăunătoare sau va prezenta un comportament părtinitor”. De asemenea, poate oferi răspunsuri lungi, o problemă pe care dezvoltatorii săi o atribuie formatorilor „preferând răspunsuri lungi care par mai cuprinzătoare”, mai scrie The Guardian.
„Una dintre cele mai mari probleme cu ChatGPT este că se întoarce, foarte încrezător, cu falsități”, spune Wooldridge. „Nu știe ce este adevărat sau fals. Nu știe despre lume. Nu ar trebui să ai încredere în el. Trebuie să verificați ce scrie”.
ChatGPT nu are niciun control asupra adevărului, astfel încât chiar și atunci când răspunsurile sunt fluente și plauzibile, nu există nicio garanție că sunt corecte.
Poate înlocui munca umană?
Dacă poate face atât de multe, se pune eterna întrebare dacă această aplicație poate înlocui omul. Însă, cel puțin în prezent, nici nu se pune problema să se întâmple așa ceva.
”Practic acest AI nu este făcut pentru a înlocui omul în dialog ci pentru a ajuta utilizatorii cu diverse task-uri de zi cu zi pe care le au în diferite domenii. De exemplu inclusiv poate ajuta jurnaliștii să identifice conținut fals. Deci cam în direcția aceasta se merge. Înlocuirea algoritmilor cu un AI mai deștept care se dezvoltă pe parcurs în timp ce este folosit”, a mai spus Tîbrigan.
Motorul de căutare Google este în pericol?
Mulți au spus că ar putea înlocui Google. Chiar și Elon Musk a spus despre ChatGPT că este „înfricoșător de bun”. Dar mai este mult până când Chat GPT va fi pus la punct.
”Este greu de spus în acest moment că ar putea înlocui Google care are proprii algoritmi de funcționare, dar dacă tehnologia se îndreaptă în direcția asta ChatGPT ar putea deveni un motor de căutare care să aibă în spate tehnologie AI și care să să ofere într-un timp mai scurt rezultate mult mai adaptate a ceea ce caută utilizatorul”, a mai spus Nicolae Țîbrigan.
Profesorul Michael Wooldridge, director al cercetării IA fundamentale la Institutul Alan Turing din Londra, a povestit experiența sa: „Dacă îi scriu soției mele un mesaj text care începe: „Voi fi…”, ar putea sugera următoarele cuvinte” în cârciumă” sau „întârziere”, pentru că s-a uitat la toate mesajele pe care le-am trimis soției mele și a aflat că acestea sunt cele mai probabile modalități în care voi completa acea propoziție. ChatGPT face exact același lucru la scară masivă.
„Acestea sunt primele sisteme de care mă pot entuziasma cu adevărat. Ar fi nevoie de 1.000 de vieți umane pentru a citi cantitatea de text pe care sistemul a fost antrenat și ascuns în tot acel text, care este o mulțime de cunoștințe despre lume”, a mai spus Michael Wooldridge.
ChatGPT se bazează pe modelul tehnologic GPT-3.5 al companiei, care folosește învățarea profundă pentru a face conversații asemănătoare oamenilor, scrie newsnkc.com.
ChatGPT este capabil să explice concepte științifice, să scrie scene pentru o piesă de teatru și chiar linii funcționale de cod de calculator.
„Atunci când începi să pui întrebări foarte specifice, răspunsul ChatGPT poate fi neașteptat”, dar performanța sa generală rămâne „ foarte impresionantă”, cu un „nivel lingvistic ridicat”.
Fundația OpenA a fost fondată în 2015 de Elon Musk la San Francisco. A părăsit afacerea trei ani mai târziu dar s-a ales cu 1 miliard de dolari de la Microsoft în 2019.