727 citiri
În Rusia, în prezent nu există nici măcar un indiciu al apariției cuiva care să-l poată înlocui pe Vladimir Putin în funcția de președinte – puterea sa este încă mare, în ciuda eșecului războiului din Ucraina, ratingul este mare și nu există oponenți capabili să-l înlăture din funcție. Singurul factor care amenință grav puterea lui Putin astăzi este armata ucraineană, scrie The New York Times.
Războiul din Ucraina este în mare măsură rezultatul obsesiei personale a lui Putin și este puțin probabil ca acesta să accepte voluntar să-i pună capăt. NYT scrie că nu există manifestări de opoziție reală față de liderul de la Kremlin în cercurile conducătoare ale Rusiei, deoarece acesta manipulează cu pricepere oficialii cu ajutorul corupției, permițându-le să construiască scheme corupte și, prin urmare, ținându-i în lesă.
„Războiul a avut potențialul de a răsturna acest calcul. Clasa conducătoare, care își datorează bogăția poziției de putere, s-a confruntat cu o nouă realitate: proprietățile lor din Occident au fost fie confiscate, fie prinse sub sancțiuni. Pentru mulți oficiali și oligarhi apropiați de putere, aceasta înseamnă prăbușirea tuturor planurilor de viitor și, în principiu, se poate presupune că nu există niciun grup social în Rusia mai nemulțumit de război decât cleptocrații lui Putin. Escapada militară a lui Putin a avut un efect devastator asupra vieții elitei din establishment. Dar elitele care depind de putere pentru averea și securitatea lor nu sunt în stare să-i spună nu lui Putin ”, scrie publicația.
În mod similar, nu există nicio dispoziție de protest în rândul clasei de mijloc sau al oamenilor de rând – fie le este frică, fie cred orbește propaganda.
Potrivit NYT, singurul lucru care poate deveni acum o amenințare reală la adresa puterii lui Putin este pierderea războiului împotriva Ucrainei.
„Factorul care amenință grav puterea lui Putin astăzi este armata ucraineană. Doar pierderile de pe front au șanse reale de a schimba situația politică din Rusia, așa cum demonstrează bine istoria Rusiei. După înfrângerea din Războiul Crimeei de la mijlocul secolului al XIX-lea, țarul Aleksandru al II-lea a fost nevoit să pună în aplicare reforme radicale. Același lucru s-a întâmplat când Rusia a pierdut războiul cu Japonia în 1905, iar destrămarea Uniunii Sovietice a fost în mare măsură determinată de eșecul războiului din Afganistan. Dacă Ucraina va reuși să provoace pierderi semnificative trupelor ruse, se poate desfășura un proces similar, conchide publicația americană.
Și totuși, în ciuda tuturor pagubelor făcute până acum, se pare că o astfel de întorsătură este încă departe. Acum și în viitorul previzibil, Rusia este condusă de Putin – și există teama că totul va fi mai rău fără el”.