163 citiri
Dintr-o analiză amănunţită realizată, recent, de Asociaţia Energia Inteligentă (AEI), aflăm informaţii importante cu privire la ceea ce sunt uleiurile uzate şi cum ne pot fi deopotrivă dușman și aliat.
„Totul depinde de cum le folosim, colectăm şi cum le refolosim. Într-o lume tot mai poluată, pe principiul “cui pe cui se scoate”, putem folosi uleiurile uzate pentru a ne ușura viața și pentru a ne crea un mediu cât mai sănătos și cât mai puțin poluat posibil”, potrivit AEI.
Combustibil versus ulei brut
Omenirea este dependentă de combustibil pentru cerințele sale energetice. Cea mai mare parte a acestei cerințe este îndeplinită de combustibili fosili, care sunt resursele noastre naturale, dar sunt limitate din punct de vedere cantitativ.
Uleiul brut sau petrolul sub forma căruia este folosit în societate este un lichid inflamabil natural care se găsește în interiorul pământului în anumite locații geografice, mai ales în Orientul Mijlociu, conform studiului realizat de weblogographic.com și preluat de AEI.
Acest ulei brut reprezintă un amestec de hidrocarburi și alți compuși organici, fiind inutil în forma sa naturală. Cu toate acestea, odată ce este rafinat și dă compuși precum petrolul, motorina, petrolul de kerosen și alte produse, petrolul devine o pârghie vitală a dezvoltării pentru toate economiile.
Există mulți care se gândesc la combustibil și la petrol ca fiind sinonime și folosesc aceste cuvinte interschimbabile. Cu toate acestea, există diferențe, se arată într-o analiză a weblogographic.ro.
Aşadar, orice substanță care are puterea de a efectua lucrări mecanice prin eliberarea de energie care poate fi controlată de oameni este clasificată drept combustibil.
- lemnul este considerat a fi primul combustibil folosit de oameni, deoarece aceştia au ars ramurile copacilor pentru a produce căldură și flacără şi a găti astfel alimentele. Majoritatea combustibililor eliberează energie cu ajutorul oxidării produsă prin arderea lor în aer.
- există, de asemenea, combustibili sub formă de reactoare nucleare, care utilizează energia nucleară pentru a furniza electricitate, prin procese, precum fisiunea nucleară și fuziunea.
- dintre combustibili, petrolul, care se găseşte sub formă naturală, este considerat cel mai important, deoarece îndeplinește cerințele energetice ale tuturor națiunilor lumii.
Cu toate acestea, este o resursă naturală care nu este regenerabilă și se diminuează rapid. Uleiul este recuperat în mare parte prin forarea petrolului și este inutil până când este transformat în petrol, care este sursa principală de combustibil pentru automobile.
Există multe alte produse petroliere, inclusiv motorină sau kerosen și multe alte substanțe chimice, care sunt utilizate la scară largă pentru energie și aplicații industriale. Originea cuvântului “petroleum” spune totul, deoarece este alcătuită din „petra” care semnifică rocă şi „oleum”, care înseamnă petrol. Astfel, este un ulei produs din rocă și se găsește în multe formațiuni geologice.
Uleiurile uzate se împart în două categorii
- uleiurile curate, de origine industrială, slab deteriorate, care pot fi cu ușurință regenerate printr-un simplu proces de purificare (filtrare sau/și centrifugare);
- uleiurile contaminate cu particule metalice și compuși rezultați în urma arderii, provenite din lubrifierea componentelor autovehiculelor, ce au fost supuse unor condiții termice și mecanice severe.
Este important de subliniat faptul că niciunul dintre aceste două tipuri de uleiuri nu trebuie confundate cu uleiurile solubile sau alte fluide emulsionabile, uleiuri vegetale sau amestecuri de apă și hidrocarburi, pentru care metodele de colectare și depunere sunt diferite, conform totalenergies.ro.
Uleiurile uzate reprezintă un pericol pentru mediul înconjurător
Uleiurile uzate nu sunt biodegradabile, iar expunerea acestora în mediul înconjurător afectează grav ecosistemul. Un litru de ulei uzat poluează 1 milion de litri de apă, a mai subliniat totalenergies.ro.
Este interzisă:
- aruncarea uleiurilor reziduale în mediul înconjurător;
- folosirea uleiurilor reziduale împotrivă dăunătorilor;
- folosirea uleiurilor uzate pentru protejarea lemnului;
- folosirea uleiurilor uzate ca combustibil pentru sisteme de încălzire.
Cum se depozitează uleiurile uzate
Trebuie să dispuneți de dispozitive etanș pentru depozitarea uleiurilor uzate. Aceste dispozitive trebuie să faciliteze colectarea uleiului provenit de la autovehicule.
Unde trebuie predate uleiurile uzate
- unui centru de reciclare autorizat;
- unui centru de colectare autorizat;
- unui colector final autorizat.
Colectarea uleiului uzat poate diferi de la o ţară la alta
Factorii care influențează legislația în acest domeniu sunt volumul de ulei și condițiile de lucru. Trebuie să contactați distribuitorul local în cazul în care aveți nevoie de informații suplimentare.
Ce se întâmplă cu uleiurile uzate după colectare
Uleiurile, după colectare: uleiurile curate se reciclează
Uleiurile contaminate se reciclează în mare parte, se ard în activitățile industriei de ciment sau în centre specializate (în industria energetică).