Forțele armate ucrainene folosesc cu succes armele occidentale, lovind spatele inamicului, dar nu au suficiente resurse umane pentru a lansa o contraofensivă cu drepturi depline în sud.
Următorul curs al evenimentelor de pe front va depinde de stabilitatea ajutorului SUA și al partenerilor acordat Ucrainei, susține expertul militar Jonathan Marcus, profesor la Universitatea din Exeter, citat de BBC.
Acesta consideră că în prezent niciuna dintre părți nu are puterea și capacitățile de a schimba fundamental situația de pe câmpul de luptă. O potențială contraofensivă a Ucrainei în sud i se pare imposibilă, întrucât Forțele Armate nu au avantajul numeric necesar față de inamic.
„Problema este următoarea: poți pregăti câmpul de luptă așa cum vrei, dar pentru a lansa o ofensivă de succes necesită un avantaj de trei la unu în forță de luptă: un soldat în defensivă și trei în ofensivă. Ucrainenii din sud nu numai că nu au un asemenea nivel de avantaj, dar nici, după părerea mea, nu au suficiente forțe pregătite, antrenate, manevrabile pentru a lansa o astfel de ofensivă ”, a spus Marcus.
Totodată, el a remarcat că Forțele Armate au ales o tactică foarte corectă și eficientă de epuizare și dezarmare a inamicului, prin lovituri direcționate asupra depozitelor militare, acumulare de echipamente, conexiuni logistice și trupe. Expertul subliniază că numărul insuficient de oameni și armele rușilor a fost o surpriză pentru mulți.
„Au pierdut mult personal din unitățile de elită. Acele unități de voluntari, pe care le recrutează cu scârțâit nu sunt potrivite pentru câmpul de luptă, ci doar pentru întreținerea teritoriilor deja ocupate. Multora li se pare incredibil, dar rușilor chiar le lipsesc oamenii și echipamentul! Rușii speră să supraviețuiască cumva în această iarnă – și în acest timp își doresc cu adevărat să creeze o atmosferă radical diferită în jurul Ucrainei și a sprijinului acesteia din partea Occidentului ”, a concluzionat Markus.
Și ministerul britanic al Apărării afirmă sâmbătă în evaluarea sa că pe linia frontului au fost schimbări puține în ultima perioadă, însă exploziile care au afectat bazele militare ale rușilor din spatele liniilor rusești pun presiune pe inamic.
În ultima săptămână au avut loc doar schimbări minime în controlul teritorial de-a lungul liniei frontului. În Donbas, după mici progrese de la începutul lunii august, forțele rusești s-au apropiat de periferia orașului Bakhmut, dar nu au pătruns încă în zona construită. Rusia nu a făcut niciun efort major pentru a avansa în sectoarele Zaporojie sau Harkov.
În sud-vest, nici forțele ucrainene, nici cele rusești nu au făcut progrese pe linia frontului din Herson. Cu toate acestea, ministerul britanic al apărării susține că „exploziile din ce în ce mai frecvente din spatele liniilor rusești pun probabil presiune asupra logisticii și bazei aeriene rusești din sud”.
Ce strategie folosește Kievul?
Ucraina a fost depășită numeric pe parcursul invaziei Rusiei – forțele ruse au folosit masiv focurile de artilerie pentru a distruge forța de luptă a armatei ucrainene. De pildă, în regiunea Donbass, au bombardat zonele urbane pentru a le face nelocuibile și în consecință imposibil de apărat.
Pe lângă luptele purtate deschis de-a lungul liniei de front, Ucraina duce și un război din umbră în interiorul zonelor ocupate. Agenții forțelor de operațiuni speciale și partizanii au „semănat teroare în rândul oficialilor colaboraționişti printr-o serie de atacuri cu mașini-bombă, asasinate cu arme de foci, spun oficialii ucraineni, cel puțin o otrăvire”, relatează The New York Times.
În ciuda ajutorului militar occidental primit de Ucraina, „Rusia menține o superioritate covârșitoare în privința numărului de trupe și muniție, iar în ultimele săptămâni, Kremlinul a început să-și consolideze armata în regiunea Herson, transferând acolo resurse din estul Donbasului”, relatează Times . Ucraina a pus cărămizi importante ale contraofensivei pe care o plănuiește la Herson, dar deocamdată „ruperea liniilor de aprovizionare nu au erodat avantajul copleșitor al Moscovei în privința artileriei, muniției și echipamentului greu, făcând dificil, dacă nu imposibil, un avans al forțelor ucrainene fără a suferi pierderi umane uriașe”.
Analiștii militari apreciază că Ucraina nu are forțe pentru un asalt la scară largă asupra Hersonului.
De asemenea, potrivit lui Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea din St. Andrews din Scoția, citat de „Times”, „Adevăratele limitări cu care se confruntă ucrainenii sunt că avansarea în mediul de luptă de astăzi este cu adevărat dificil. Dacă nu ai stăpânire totală asupra cerului și abilitatea de a elibera calea pentru trupele tale, soldații angajați în avans sunt în pericol real de a fi măturați.”
Liderii ucraineni vor să încerce să recucerească Herson înainte ca Rusia să organizeze un referendum privind absorbția provinciei în Rusia, sau cel puțin să perturbe acest efort, scrie The Week. Din nefericire pentru Ucraina, cea mai bună șansă a lor de a contracara Rusia necesită izolarea forțelor ruse pe partea vestică a râului Nipro, ceea ce ar putea dura luni, nu săptămâni, blocând forțele ucrainene, a declarat Michael Kofman, un expert în studii ruse și strategie.
„Poziția pe care o are armata rusă la Herson este cea greu apărabilă dintre teritoriile pe care le-au ocupat”, a spus Kofman . „Odată ce aceste poduri sunt spulberate și odată ce nu mai dispun de conexiunea feroviară spre Herson, va fi foarte complicat pentru ei să transporte muniție acolo. Vor fi obligați să se retragă în poziții care, în cel mai bun caz, sunt în afara orașului. „
Forțele ruse nu pot sprijini o operațiune la sol în lipsa unor linii de comunicații și reaprovizionare fiabile, a arătat în raportul său de weekendul trecut Institutul pentru Studiul Războiului din SUA. „Aducerea de muniție, combustibil și echipament greu în cantității suficiente pentru operațiuni ofensive sau chiar defensive la scară largă peste podurile de pontoane sau pe calea aerului este nepractică, dacă nu imposibilă. Dacă forțele ucrainene au perturbat toate cele trei poduri și îi pot împiedica pe ruși să le restaureze pe o mare perioadă de timp, atunci forțele ruse de pe malul de vest al Niprului își vor pierde probabil capacitatea de a se apăra chiar și împotriva unor contraatacuri ucrainene limitate.”