Cum încearcă Rusia să se folosească de războiului terorist din Israel, împotriva Ucrainei

384 citiri

Bombele lansate de Israel în Fâșia Gaza FOTO Business Standard

Kremlinul folosește deja și probabil că va continua să folosească atacurile Hamas în Israel pentru a avansa operațiunile menite să reducă sprijinul și atenția SUA și Occidentului acordat Ucrainei, susține Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

În special, Moscova a intensificat mai multe operațiuni speciale informaționale și psihologice după atacurile teroriste Hamas din Israel din 7 octombrie, acuzând în primul rând Occidentul că neglijează conflictele din Orientul Mijlociu pentru a sprijini Ucraina și susținând că Vestul va înceta să acorde atenție Ucrainei.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitrii Medvedev, a declarat că, în loc să ofere ajutor Ucrainei și să „intervină în Rusia”, Statele Unite și aliații săi ar fi trebuit să fie „ocupați” să lucreze pentru Israel și Palestina.

Ministerul rus de Externe a acuzat Occidentul că blochează eforturile „cvartetului”: Rusia, Statele Unite, Uniunea Europeană și Națiunile Unite, ceea ce a dus la escaladarea violenței, lăsând să se înțeleagă că Occidentul este de vină pentru ostilitățile din Israel.

Iar cunoscutul propagandist rus Serhii Mardan a declarat că Rusia va beneficia de pe urma escaladării, întrucât lumea „își va îndrepta atenția pentru o vreme de la Ucraina și se va ocupa din nou de stingerea focului etern din Orientul Mijlociu”.

Institutul pentru Studierea Războiului este încrezător că aceste narațiuni sunt menite să influențeze mediul informațional din jurul războiului din Ucraina în următoarele zile sau săptămâni, să îndrepte atenția Occidentului asupra Israelului și să demoralizeze societatea ucraineană, susținând că Ucraina va pierde sprijinul internațional. În mod indirect, această operațiune de dezinformare urmărește și să asigure publicul intern rus că Vestul va ignora eforturile militare ale Ucrainei.

Ofițerul Forțelor de Apărare Israelului, analistul militar Yigal Levin sugerează că atacul asupra țării de către teroriștii din grupul Hamas nu poate fi decât o distragere a atenției.

SURSA