437 citiri
În aceeași zi în care actualul prefect al Capitalei Toni Greblă primea aviz pozitiv în comisiile parlamentare pentru șefia Autorității Electorale Permanente, liberalii au solicitat amânarea ședinței de plen cu trei săptămâni.
Plenul în care trebuia să se aleagă noul președinte al AEP era programat pentru marți, însă acesta a fost amânat în ziua respectivă la solicitarea PNL. Conform unor surse politice, liberalii s-au sucit și nu mai sunt de acord ca Toni Greblă să preia șefia instituției care va supraveghea toate cele patru rânduri de alegeri din 2024, motivul principal fiind că Greblă nu ar fi echidistant.
Mesajul a fost transmis și în spațiul public de către deputatul PNL Robert Sighiartău:
Un alt motiv pentru care liberalii nu mai sunt de acord cu Toni Greblă este că social-democrații reușesc să-și impună oamenii în aproape toate funcțiile disponibile. Conform Libertatea, situația s-a inflamat cu atât mai mult încât PSD l-ar vrea la șefia AEP atât pe Toni Greblă, cât și pe fostul președinte, Constantin Mitulețu-Buică. Deși acesta din urmă a demisionat de la șefia AEP, el a revenit imediat într-o funcție de conducere. Concret, acesta a cerut repunerea sa în funcția de secretar general al AEP, funcție pe care a ocupat-o din 2018 până în 2019, când a fost promovat în rolul de președinte.
La momentul saltului, acesta și-a suspendat vechea funcție, pentru ca acum să ceară Guvernului revenirea în fotoliul de secretar general. Pe 16 februarie, executivul s-a văzut obligat să semneze repunerea lui Buică în funcția de secretar.
Alianță surpriză
PNL ar putea ajunge astfel să vină la rândul său cu o propunere de președinte AEP. În trecut, liberalii și-au mai arătat susținerea pentru această funcția a lui Marian Muhuleț, actual vicepreședinte al autorității. Acesta din urmă are inclusiv sprijinul USR, Cătălin Drulă afirmând pe Facebook că partidul său este gata să-l susțină pe Muhuleț.
„USR este gata să îl susțină pe vicepreședintele actual al AEP, Marian Muhuleț, un profesionist apolitic, care înțelegem din spațiul public că ar fi susținut și de PNL pentru președinția instituției. În 2019 acesta a mai fost susținut de USR, PNL și PMP pentru președinția AEP, dar PSD avea majoritate în parlament și l-a pus pe Mitulețu-Buică președinte. Acum PSD nu mai are majoritate, are doar 33% din Parlamentul României, deci nu există nicio scuză să-și impună candidatul”, a transmis Cătălin Drulă marți, într-un mesaj pe Facebook.
PSD refuză negocierile
De cealaltă parte social-democrații refuză să reia negocierile pentru această funcție și nu vor să renunțe la Toni Greblă.
„Nu există niciun blocaj. Îmi pare rău, dar şi domnul Toni Greblă a fost judecător la Curtea Constituţională. Cu toţii avem un trecut. O să fie (în Parlament – n.r.) un vot pe AEP, cred că nu va fi mâine, va fi peste două săptămâni. (…) Repet, despre preşedintele AEP nu discutăm politic şi nu îl împărţim politic între PSD şi PNL. (…) Sunt ferm convins că experiența domnului domnului Greblă poate să asigure independenţa la AEP”, a declarat Marcel Ciolacu într-o declarație publică.
Mai mult de atât, conform unor surse politice citate de defapt.ro, PSD avea pregătit deja și un înlocuitor pentru Toni Greblă la prefectura Capitalei. Potrivit surselor citate, social-democrații ar dori să o pună pe Diana Artene, o fostă secretară din primăria Sectorului 4, fiind considerată fidelă primarului Daniel Băluță. Artene are studii de drept la Universitatea Româno-Americană și un doctorat la Universitatea Liberă din Moldova.