Initiațiva
Timișoara și Societatea Timișoara au inițiat o dezbatere, miercuri 17 mai, la
Muzeul Apei, unde reprezentanți ai autorităților publice, specialiști, oameni
de cultură sau chiar simpli cetățeni pot să-și exprime opinia cu privire la soarta
„Monumentul închinat ostaşului român”.

Monumentul din Parcul Scudier FOTO Ștefan Both

În fiecare an, cu ocazia ceremoniei militare de Ziua României de la 1 Decembrie, autoritățile depuneau coroane la „Monumentul închinat ostaşului român”, din parcul Scudier. Acest obicei s-a schimbat brusc în 2022, la inițiativa prefectul Mihai Ritivoiu, care a considerat că în contextul războiului din Ucraina, acest monument nu mai este protivit pentru ceremonie.

Actualul Parc Scudier s-a numit Parcul Stalin în primii ani de după război. Monumentul Soldatului Sovietic, ridicat în acei ani, a fost redenumit Monumentul Ostaşului Român după Revoluţie. Chiar şi uniformele reproduse pe statuie sunt ale Armatei Roşii. În contextul agresiunii Rusiei din Ucraina, consider că e mai bine ca ceremonia de depunere de coroane să se facă la Monumentul Eroilor Revoluţiei din cadrul Cimitirului Eroilor. Aşa cum nu poţi scoate comunismul din Casa Scânteii, e bine să mai treacă timp peste monumentul din Parcul Scudier. Timpul le vindecă pe toate”, spunea prefectul Mihai Ritivoiu.

Monumentul din Parcul Scudier FOTO Ștefan Both

Monumentul din Parcul Scudier FOTO Ștefan Both

Acum, se pune chiar problema dispariției acestui monument. Initiațiva Timișoara și Societatea Timișoara au inițiat o dezbatere, miercuri 17 mai, la Muzeul Apei, unde reprezentanți ai autorităților publice, specialiști, oameni de cultură sau chiar simpli cetățeni pot să-și exprime opinia cu privire la soarta acestei structuri monumentale.

Ce facem cu acest monument controversat? Îl păstrăm nealterat ca o amintire a trecutului nostru întunecat? Îl mutăm la muzeu spre aducerea aminte? Sau ne complăcem cu o falsificare a simbolurilor relevante pentru nația noastră de dragul de-a nu supăra imperiul cotropitor!”, spun inițiatorii dezbaterii.

Pe 30 decembrie 1962 a fost amplasat în actualul Parc Central ansamblul statuar numit “Monumentul Ostașului Sovietic” în onoarea trupelor sovietice “eliberatoare”, monumentul fiind creația sculptorului român Ion Vlad.

Monumentul din Parcul Scudier FOTO Ștefan Both

Monumentul din Parcul Scudier FOTO Ștefan Both

După revoluție printr-o simplă schimbare a plăcuței de pe postament, statuia a devenit “Monumentul Ostașului Necunoscut”, căzut în lupta împotriva trupelor bolșevice.

„Peste noapte simbolistica respectivului amplasament a fost schimbată în sens invers, devenind spațiul public unde, cu ocazia fiecărui eveniment național relevant, politicienii, soldații și oamenii simpli îngenunchiază sau se închină în fața unui monument creat spre aducerea aminte a unor trupe invadatoare, care au generat suferință și tragedii neamului românesc”, se mai arată în descrierea evenimentului.

Acțiunea seamănă cu cele pornite de mișcarea Black Live Meters (BLM), după moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare care a murit din cauza agresivității polițiștilor.

Ca urmare a manifestațiilor, statuile unor generali, foști proprietari de sclavi în timpul războiului civil din SUA, precum și ale unor figuri coloniale, în Europa, au fost dărâmate sau vandalizate. Nu au scăpat nici statuile lui Christofor Columb sau al regelui belgian Leopold al II-lea.

Dărâmarea unei statui la Bristol FOTO arhiva Adevărul

Dărâmarea unei statui la Bristol FOTO arhiva Adevărul

A mai fost „trimis” la cimitir

În 2013, Flavius Boncea, consilier local PNŢCD, propunea ca statuia „Ostaşului Sovietic” să dispară din centrul Timişoarei. „O amenajare în stil vienez nu poate să menţină o statuie ridicată în memoria armatei sovietice. Este statuia <Ostaşului Sovietic>. O statuie urâtă, care nu are de-a face cu istoria Timişoarei. Asta este părerea mea. Locul ei este în Cimitirul din Calea Lipovei. Iar în loc ar fi bine să se refacă statuia generalului Anton Scudler sau să fie una din promisele statui ecvestre”, a declarat Flavius Boncea, un monarhist convins, care a primit, în 2011, Medalia Regelui Mihai I pentru Loialitate.

“Este o operă de artă valoroasă şi nu trebuie mutată din parc”

Specialiştii l-au contrazis pe Boncea. Istoricul Janos Szekernyes, fostul preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din Timişoara, nu este de acord cu mutarea monumentului din centrul parcului. Acesta spune că este o lucrare de valoare artistică importantă mai cu seamă că este realizată de un important sculptor, Ion Vlad, iar pe de asupra este făcută din marmură de Ruşchiţa.

„Din punctul meu de vedere este o operă de artă valoroasă şi nu trebuie mutată din parc. Eu de câte ori arăt oraşul turiştilor îi duc şi la acest monument din Parcul Central. Pe de altă parte, nu se poate spune cu exactitate dacă statuia reprezintă un soldat sovietic sau unul român. Pe vremea aceea toţi soldaţii din Europa de Est aveau haine asemănătoare. Chiar dacă a fost făcut pentru sovietici, s-a făcut totuşi pentru armata eliberatoare. Monumentul arată bine, mai ales că este din marmură de Ruşchiţa, care se curăţă singură la ploaie. Este o marmură valoroasă, de multe ori asemuită cu cea de la Carrara”, a declarat Janos Szekernyes.

Monumentul din Parcul Scudier FOTO Ștefan Both

Monumentul din Parcul Scudier FOTO Ștefan Both

Inscripție în funcție de ideologia vremii

Pe noul monument a fost trecut, după Revoluţia din 1989, un citat considerat însă nerealist şi incorect din punct de vedere istoric: „Glorie ostaşului român, moştenitor al tradiţiilor istoriei străbune care a luptat cu eroism împotriva bolşevismului şi fascismului pentru libertatea şi independenţa patriei”.

Asta în condiţiile în care ostaşul român a luptat atât alături de fascişti, cât şi alături de bolşevici, în perioade diferite.

Monumentul din Parcul Central din Timişoara Foto

Înainte de monumentul comunist, în acel loc a existat statuia generalului austriac Anton Scudier. Monumentul a fost distrus însă în perioada tulbure din 1918.

Fostul monument din parc

Fostul monument din parc

SURSA