Consens în coaliție pe legile Educației. Când le va prezenta public ministrul Ligia Deca SURSE

1290 citiri

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, va prezenta luni Legile Educaţiei, potrivit unor surse Adevărul.

Sursele citate au precizat că partidele din coaliţie au ajuns la un consens asupra acestora. Forma prezentată săptămâna viitoare nu va fi cea definitivă, fiind acceptate amendate în comisiile de specialitate.

Prezentarea Legilor Educației a fost amânată de mai multe ori până în prezent, din cauză că partidele din coaliţie au avut viziuni diferite.

Planul inițial al Coaliției era să treacă aceste legi de Guvern până pe 15 februarie, iar în martie de Parlament, însă au primit undă verde din partea Coaliției abia în ședința de astăzi, 23 februarie.

La jumătatea lunii februarie, Vasile Dîncu anunța că legile Educației vor intra în dezbatere și în Guvern până la finalul acestei luni.

”În principiu, săptămâna aceasta cred că vom încheia noi (n.r. – social-democrații) observațiile noastre, amendamentele. Vom discuta probabil la începutul săptămânii viitoare în Coaliție. În această lună, poate spre final, vor intra în dezbatere și în Guvern”, spunea atunci liderul PSD, subliniind că se așteaptă să fie „legi solide, care să dureze” și să treacă printr-un vot masiv de Parlament.

Diferențe de viziuni în partide

PSD-știi susțin că nu trebuie decuplate cadrele didactice de la Legea salarizării și nu sunt de acord nici cu o creștere de aproximativ 50% a salariilor debutanților, potrivit unor surse social-democrate. PSD nu e de acord nici cu organizarea propriilor concursuri de admitere de către licee, o prevedere existentă în prima formă a proiectelor apărută în spațiul public. În plus, PSD nu e de acord nici cu schimbarea procedurii pentru Bacalaureat, nici cu înființarea unor noi organisme instituționale (centre naționale, corpuri profesorale, agenții etc.).

În schimb, liberalii au ca priorități pe care vor să le mențină triplarea bugetului pentru burse, transformarea programului „Masa caldă” în „Masa sănătoasă” și numărul beneficiarilor să fie de un milion de elevi sau ca angajatorii care înființează unități de educație timpurie (0-6 ani), destinate copiilor propriilor angajați, să poată beneficia de facilități.

SURSA