Clădirea misterioasă ieșită din Lacul Cinciș. Apele au înghițit șapte sate din Hunedoara FOTO VIDEO

Doar clădirea unei vechi biserici a rămas în picioare (video), după ce mai multe sate din Hunedoara au fost înghițite de ape, la amenajarea lacului Cinciș. Timp de mai multe decenii, monumentul fusese inundat.

La începutul anilor ’60, când au început lucrările de amenajare a lacului Cinciș din Hunedoara și construcția barajului său, vreo 500 de localnici din satele aflate pe Valea Cernei din Hunedoara au fost nevoiți să își părăsească gospodăriile, atenționați că acestea urmau să ajungă sub ape.

Biserica de la coada Lacului Cinciș. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Biserica de la coada Lacului Cinciș. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Oamenii din cele șapte sate și cătune Cinciș, Cerna, Valea Ploștii, Baia Craiului, Moara Ungurului, Bălana şi Ciuleni, aşezări vechi din Ţinutul Pădurenilor, traversate de râul Cerna din Hunedoara, au trebuit să își demoleze casele, șurile, grajdurile și gardurile.

Au încărcat apoi mobilierul, uneltele și materialele de construcții salvate din vechile vetre și le-au adus pe dealul din vecinătatea barajului, unde în numai câteva luni ale anului 1962 avea să fie construit de la zero satul Cinciș Cerna din Hunedoara.

Unii au mutat și mormintele strămoșilor lor, în timp ce câțiva au refuzat să se mute, până când apele le-au înghițit complet casele.

În urma celor plecați, rămășițele a peste o sută de gospodării îngrijite de-a lungul mai multor generații aveau să fie înghițite treptat de Lacul Cinciș din Hunedoara (video).

Împreună cu ele, cimitirele și câteva biserici vechi, una clădită chiar de către familia Huniazilor în secolul al XV-lea, au dispărut sub ape – unele demolate forțat, altele lăsate la mâna naturii.

Înainte ca bisericile să fie părăsite, oamenii au putut să ia zestrea acestora pentru a o păstra în bisericile din satul Cinciș Cerna din Hunedoara (video), din satul Izvoarele și din municipiul Hunedoara: monumente antice și bisericești, relicve și mobilier.

La coada lacului Cinciș din Hunedoara, pe malul stâng al apei, o biserică ruinată (video) pare că s-a încăpățânat să reziste tăvălugului declanșat în urmă cu peste șase decenii, odată cu amenajarea hidrografică.

Biserica de la coada lacului Cinciș, veche de trei secole

Acoperișul ei s-a prăbușit aproape în totalitate, împreună cu o parte a zidurilor, ferestrelor și tencuielii sale, iar în interior, sub cerul liber, vegetația sălbatică crește din covorul de mâl adunat de-a lungul timpului.

În preajma ei, câteva morminte devastate, ruinele unor ateliere metalurgice și probabil ale unei foste case a preotului, fundațiile mai multor case și șuri, dar și rămășițele unei biserici ortodoxe prăbușite se disting în pădurea apărută pe terenul mlăștinos, acoperit în trecut de ape.

Din satul Baia Craiului din Hunedoara a mai rămas doar vechea biserică romano-catolică, acum ruinată.

Biserica de la coada lacului Cinciș datează din secolul al XVIII-lea și ar fi fost ctitorită din ordinul împărătesei Maria Tereza, într-o epocă în care satul Baia Craiului era cunoscut pentru topitoriile sale de fier.

Biserica inundată timp de mai multe decenii

În apropiere de ea, la Toplița, funcționa în acele vremuri cel mai vechi furnal din Transilvania, unde lucrau români, unguri și germani. A fost și motivul pentru care, în mijlocul satelor românești de pe valea Cernei din Hunedoara avea să fie ridicată o biserică romano-catolică, pentru micile comunități maghiară și germană.

Biserica nouă din satul Izvoarele. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Biserica nouă din satul Izvoarele. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

„Înainte de construcția barajului, ortodocșii mergeau la biserica din Cinciș – cea despre care se spune că ar fi fost ridicată de Huniazi – și toți credincioșii catolici de pe valea Cernei mergeau la biserica din Baia Craiului. Ambele au fost părăsite odată cu amenajarea lacului Cinciș. Biserica Huniazilor a ajuns pe fundul apei odată cu vechiul sat. A fost demolată, iar oamenii au clădit una în satul Cinciș Cerna, unde au adus bunuri de la ea. O altă biserică ortodoxă din satul Baia Craiului a fost și ea dărâmată. Biserica romano-catolică a rămas în picioare, dar a fost părăsită, iar oamenii au luat bunurile din ea, inclusiv o orgă veche, cu pedale, și le-au adus în satul Izvoarele, unde o biserică nouă a fost amenajată în câțiva ani”, spune Rudolf Ungur, un localnic din satul Izvoarele (video).

Bărbatul și câțiva dintre vecinii săi au fost botezați în biserica de la coada lacului Cinciș, chiar înainte de a fi abandonată. Timp de aproape jumătate de secol, monumentul a rămas parțial cufundat în lac.

„Apa ajungea până la peste un metru și puteai intra cu barca pe ușa bisericii, în interiorul ei. Și acum vedem pe zidurile ei urmele lăsate de apă în perioada în care biserica era inundată”, povestește un localnic.

Biserica din Baia Craiului. Foto: Daniel Guță

Biserica din Baia Craiului. Foto: Daniel Guță

Cu timpul, în amonte de baraj, nivelul lacului Cinciș a tot scăzut astfel, iar aluviunile aduse de râul Cerna din Hunedoara au dat un nou contur zonei. Apele nu mai ajung la biserică, iar lacul s-a transformat aici într-un râul că lățimea tot mai redusă de la an la an, înconjurat de mlaștini și cu malurile acoperite de stuf și o pădure tânără de sălcii.

Biserica în anii '60. Ilustrată. Foto: delcampe.net

Biserica în anii ’60. Ilustrată. Foto: delcampe.net

Dealurile din jurul vechii biserici sunt acoperite complet de pădurea plină de căprioare și mistreți, iar potecile spre ruinele fostei așezări au devenit inaccesibile.

Câțiva lupi, spun localnicii, și-au găsit și ei refugiul în pădurea care a înghițit cu totul vechiul satul Baia Craiului din Hunedoara.

SURSA