Ciolacu: Ucraina poate conta pe România acum și pe termen lung

Marcel Ciolacu susține că Ucraina poate conta pe România acum și pe termen lung în ceea ce privește reconstrucția și susținerea integrării Ucrainei în NATO și Uniunea Europeană.

Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: Inquam Photos

Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: Inquam Photos

„Mesajul meu este clar – Ucraina poate conta pe România acum şi pe termen lung. Mă refer în primul rând la procesul de reconstrucţie şi la susţinerea integrării Ucrainei în NATO şi Uniunea Europeană. România va fi unul din promotorii principali din UE de extindere cu Ucraina şi Republica Moldova. Cunoaştem din experienţa noastră beneficiile integrării europene, atât cele economice, cât şi cele destinate asigurării unei democraţii funcţionale. Eu sunt promotorul unui dialog constructiv şi al cooperării. Acesta este de fapt spiritul unui parteneriat strategic de lungă durată, iar cel mai bun exemplu a fost după ridicarea restricţiilor la importurile de grâne, în septembrie. Am făcut tot posibilul ca pe baza dialogului să găsim formula cea mai potrivită pentru a asigura tranzitul cerealelor din Ucraina, protejând totodată interesele producătorilor agricoli români. Rezultatul este foarte bun pentru ambele părţi”, a afirmat Ciolacu într-un mesaj online la Forumul Rebuilding Ukraine, organizat de Camera de Comerţ Bilaterală România – Ucraina, sub înaltul patronaj al premierilor celor două ţări, potrivit Agerpres.

Premierul României a punctat și că alături de Ucraina a fost găsit un model de cooperare în domeniul tranzitului de cereale pe care şi alte state vecine Ucrainei probabil îl vor adopta.

„Acesta este doar primul pas în cadrul unei construcţii mai ample a raporturilor noastre. Am pus bazele primei strategii bilaterale în domeniul transporturilor rutiere pe care un stat al UE o încheie cu Ucraina. Astăzi semnăm acest document important, avem girul Comisiei Europene şi, mai ales, perspectiva finanţărilor pentru deschiderea şi modernizarea punctelor de trecere a frontierelor. Mai departe vom extinde finanţările pentru modernizarea şi extinderea reţelei de conexiuni maritime, fluviale şi feroviare. Ne vom mişca repede pentru concretizarea proiectelor de transport fluvial şi feroviar, având în vedere că ne-am angajat să creştem capacitatea de transport a cerealelor de la 2 la 4 milioane de tone pe lună„, a transmis acesta.

Marcel Ciolacu a precizat și că miercuri, la Kiev, are loc prima ședinţă interguvernamentală cu miniştri şi experţi din domeniile apărării, agriculturii, transporturilor, energiei, afacerilor interne, sănătăţii.

„Punem astfel bazele unei reţele de conexiuni multisectoriale. Cred că prin acordurile şi memorandumurile parafate astăzi vom fi în măsură să stabilim în România un veritabil hub logistic pentru reconstrucţia Ucrainei”, a precizat șeful Executivului din România.

SURSA