Cinci semne ale unui atac de cord care nu trebuie ignorate

Semnele care ar putea arăta un viitor atac de cord sunt uneori destul de comune, iar oamenii tind să nu le ia în serios, până când nu ajung la spitalizare.

Atac de cord. FOTO Arhivă

Un bărbat în vârstă de 41 de ani a declarat pentru Insider că el credea că riscul său de insuficiență cardiacă este scăzut, deoarece nu are antecedente familiale de probleme cardiace și face exerciții fizice în mod regulat. Așa că, atunci când a început să se simtă amețit și să aibă grețuri în timp ce făcea reparații prin casă, nu a crezut că este ceva grav.

Specialiștii au făcut o listă de cinci simptome ale unui atac de cord pe care trebuie să le cunoști și să nu le ignori, pentru că ar putea avea consecințe grave asupra sănătății. 

Amețeli

Bărbatul a povestit pentru Insider că a început să se simtă obosit și amețit în timp ce făcea treburi prin casă, așa că a presupus că era doar deshidratat.

În realitate, amețeala lui era cauzată de un ritm ventricular neregulat (sau, aritmie), a spus el. Inima sa nu funcționa corect pentru a pompa sângele în tot corpul și la creier, ceea ce este cunoscut sub numele de șoc cardiogen. S-a dus la baie, crezând că trebuie să vomite, și s-a trezit pe podea.

Greață

Greața ar fi trebuit să fie primul semn al bărbatului că ceva nu era în regulă, dar nu credea că greața lui avea legătură cu inima. Femeile sunt mai predispuse să raporteze greața ca simptom al atacului de cord sau al aritmiei, dar aceasta poate apărea și la bărbați, în special la pacienții mai tineri, a spus Kader.

Este posibil ca vârsta lui Kader să fi crescut șansele sale de recuperare rapidă, la fel ca și accesul său la tratament. Medicii i-au implantat o pompă Impella – care s-a întâmplat să fie specialitatea lui Kader în calitate de educator clinic, pentru a ușura o parte din presiunea asupra inimii sale. A avut nevoie de dispozitiv doar două zile și jumătate înainte de a-și recăpăta funcția cardiacă normală.

Leșin

Deși Kader nu a fost sigur că avea un ritm cardiac neregulat până când nu a văzut el însuși citirea EKG-ului, el a spus că este logic că a leșinat. Episoadele sincopale, sau leșinurile, sunt un simptom comun al problemelor cardiace, care pot include aritmii ca în cazul lui Kader, precum și atacuri de cord.

Transpirație

Transpirația este un alt semn comun al problemelor cardiace, potrivit American Journal of Cardiovascular Disease. Pe măsură ce inima se străduiește să pompeze sângele în jurul corpului, este firesc să transpire în încercarea de a se răcori. Totuși, acest simptom poate fi trecut cu vederea în absența durerii toracice.

Dureri în piept

Deși Kader nu a simțit arsuri la stomac sau dureri apăsătoare în piept, oricare dintre acestea l-ar fi putut determina să cheme el însuși o ambulanță.

El a spus că simptomele „clasice” ale unui atac de cord sau ale unui episod similar includ dureri la brațul stâng, dureri de gât și dureri în piept – care pot fi resimțite ca arsuri la stomac pentru femei, a adăugat el.

SURSA