Medalia de bronz, acordată după concursul olimpic la sol, face o călătorie regretabilă în jurul lumii!
Ana Maria Bărbosu, o victimă într-o poveste care n-avea ce căuta în lumea sportului
A pornit de la Paris, apoi a ajuns în Statele Unite, în bagajele lui Jordan Chiles (23 de ani), pentru ca acum să fie în drum spre România, pentru a ajunge la Ana Maria Bărbosu (18 ani). Asta în timp ce Sabrina Voinea (17 ani) e lovită, de o săptămână, de reprize de plâns, după cum a povestit mama și antrenoarea ei, Camelia (54 de ani). Mulți au criticat-o pe aceasta, când a anunțat că gimnastica va fi un capitol încheiat în familia Voinea – Camelia e vicecampioană olimpică, la rândul ei – după ceea ce s-a întâmplat, la Paris. Totuși, e de înțeles această reacție, de frustrare, când vedem ce fiasco a ieșit după finala olimpică la sol.
Iar scandalul e departe de a se încheia! De fapt, ia amploare și, din ce scrie presa americană, sunt șanse mari să asistăm la o poveste lungă care va dura ani buni până să avem un verdict final.
Întrebări fără răspuns…
Deocamdată, la cum decurge această telenovelă, veștile bune sosesc pentru noi. Pentru că, în weekend, medalia de bronz a ajuns la Ana Maria Bărbosu, după decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS). Iar luni seara, TAS a respins cererea americanilor de a reanaliza dosarul pe baza unor noi probe. Din păcate, inclusiv după aceste decizii, rămân niște anomalii care n-au ce căuta în lumea sportului de performanță. Să le luăm pe rând.
Frustrarea americanilor e de înțeles pentru că e absurd să iei medalia lui Jordan Chiles, spunând că antrenorii au contestat nota ei cu o întârziere de 4 secunde! De precizat că echipa Statelor Unite respinge, în continuare, acest amănunt, susținând că antrenoarea Cecile Landi a depus prima contestație cu 13 secunde înaintea termenului limită. Indiferent de cum s-a desfășurat acest joc al secundelor, rămân niște întrebări:
– De ce nota primită de Jordan Chiles n-a fost cea corectă de la bun început?
– De ce Jordan Chiles trebuie să trăiască acum cu frustrarea că a pierdut bronzul din cauza unor secunde deși, după contestația admisă în timpul concursului, a avut nota suficient de bună pentru o clasare pe podium?
Cazul Sabrinei Voinea e și mai grav. Nota ei a fost scăzută pentru că piciorul ei ar fi ieșit de pe covor. Nicio reluare nu demonstrează așa ceva. Dar cei care au evaluat exercițiul româncei susțin că sunt în posesia unei fotografii care validează depunctarea Sabrinei pentru că ar fi ieșit de pe covor. Și aici, rămânem cu o întrebare fără răspuns:
– De ce această fotografie, pe care arbitrii susțin că o au, n-a fost pusă și la dispoziția presei? Pentru că, ținând-o ascunsă de mai bine de o săptămână, s-a întărit suspiciunea că, de fapt, poza respectivă nici nu există.
TAS, Tribunalul din Elveția, CEDO…
După două eșecuri succesive la TAS, americanii au anunțat că vor continua lupta pentru recuperarea bronzului pierdut de gimnasta lor.
„Disputa asupra unor detalii minuțioase, legate de momentul depunerii contestației, ar putea dura luni întregi sau chiar ani. O altă cale de atac e acum Tribunalul Elvețian, instanța supermă din această țară unde se află și Tribunalul de Arbitraj pentru Sport. Mai există și Curtea Europeană pentru Drepturile Omului“, a notat presa americană.
Numai faptul că rezultatul unui concurs olimpic, încheiat pe data de 5 august, a ajuns să treacă pe la TAS de două ori, cu posibilitatea de a ajunge la CEDO pe viitor, e ridicol. Și inuman pentru toți cei implicați în această poveste. Practic, medalia de bronz, în loc să fie o răsplată pentru o carieră dedicată gimnasticii, a ajuns să fie o tortură pentru Jordan Chiles, Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea.
„Aș prefera ca medalia să nu ajungă la Ana…“
Într-o intervenție la Euronews România, Mihai Covaliu (46 de ani), șeful Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), a anunțat că bronzul luat de la Jordan Chiles va ajunge, în curând, la Ana Maria Bărbosu.
„Medalia va sosi în România. Ana Maria o va primi într-o ceremonie care trebuie să respecte câteva indicații de la CIO (n.r. – Comitetul Internațional Olimpic), sunt anumite reguli. Va fi o înmânare care va fi făcută de membrul CIO pentru România, Octavian Morariu. Săptămâna asta, sportiva sigur va intra în posesia medaliei. După aceea, cine atacă și cum atacă, sunt chestii care pe mine mă depășesc“, a declarat Covaliu.
Ieri, Federația Română de Gimnastică a și precizat când va primi Ana Maria Bărbosu medalia de bronz: „Gimnasta Ana Maria Barbosu va intra în posesia medaliei de bronz câștigată în finala de la sol a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024. Medalia îi va fi înmânată de Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic pentru România, și de Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român în cadrul unui eveniment care va avea loc pe esplanada Casei Olimpice din București, vineri 16 august, cu începere de la ora 09.30“.
Totuși, din cauza incertitudinii din jurul acestei povești, Nicolae Forminte (67 de ani), fost antrenor al lotului național feminin, a ridicat o problemă delicată, în dialog cu Euronews România.
„Eu simt că această medalie e suspendată în aer. Eu aș prefera să nu ajungă, fizic, la Ana (n.r. – Ana Maria Bărbosu) până când decizia nu va fi finală, atâta timp cât există această modalitate de contestație la Tribunalul Federal Elvețian. Țin foarte mult la Ana și stau să mă gândesc ce ar însemna să primească, fizic, medalia și apoi să fie obligată să o returneze. În mod sigur, o va afecta profund psihic. Avem deja o victimă în persoana Sabrinei (n.r. – Sabrina Voinea), nu cred că mai e necesară și o altă victimă. Sabrina e o victimă, pentru că ea a câștigat această medalie pe covorul de concurs. Dacă nu apărea acea penalizare de o zecime, nu mai apărea acest serial cu <<ia medalia, dă medalia>>“, a declarat Forminte pentru Euronews România.
„Sfâșietor ce se întâmplă…“
Și în Statele Unite au existat voci care au atras atenția că fetele implicate în acest scandal vor fi marcate pe viață. Aly Raisman (30 de ani), cu șase medalii olimpice în palmares la gimnastică, s-a arătat revoltată de telenovela bronzului, începută pe 5 august.
„E sfâșietor și îmi pare atât de rău pentru Jordan (n.r. – Chiles). Nici nu-mi pot imagina cum a fost săptămâna trecută pentru ea și pentru celelalte fete implicate în această poveste. E devastator ce se întâmplă. Cred că oamenii nu realizează că aceste gimnaste muncesc toată viața pentru acest moment, care ar trebui să fie o sărbătoare. Nu cred că Jordan ar trebui să-i dea medalia înapoi româncei. CIO (n.r. – Comitetul Internațional Olimpic) ar trebui să ofere mai mult de o medalie. Organizațiile care se ocupă de acest lucru chiar trebuie să se uite la sănătatea mintală a sportivilor și la cât de mult e afectat cineva, când îi iei medalia. Pentru mine, așa ceva e de neconceput“, a spus Raisman.
O dramă care putea fi evitată foarte ușor
Acest fiasco și-ar găsit finalul, dacă s-ar fi pus în aplicare scenariul la care s-au gândit atât românii, cât și americanii. Vorbim despre acordarea unui număr de trei medalii de bronz, câte una pentru Jordan Chiles, Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea. Soluția ar fi fost inspirată, mai ales că există un precedent în acest sens. La Jocurile Olimpice de Iarnă din 2022 s-au dat două medalii de bronz la schi: una a fost acordată în timpul concursului, alta după judecata TAS. Acum însă, această variantă a fost respinsă din motivul dezvăluit de șefa gimnasticii românești, Carmencita Constantin (66 de ani). „Am sperat că propunerea României, de a se acorda trei medalii de bronz celor trei sportive afectate de incorectitudinile și inconsistențele din timpul acestor competiții, să fie acceptată. Noi și americanii eram de acord. TAS era dispus să o agreeze. Am avut însă un hop pe care nu l-am trecut nici noi, nici SUA. S-a numit Federația Internațională de Gimnastică și Comitetul Olimpic Internațional“, a spus Carmencita Constantin.