Când va lansa NASA un nou zbor spre Lună

455 citiri

NASA, agenția spațială americană, a anunțat că va lansa un zbor în jurul Lunii, fără echipaj, în februarie 2022. Astfel, se deschide calea ca astronauții să facă din nou pași pe satelitul Pământului.

Agenția spațială a precizat că este în faza finală de testare a capsulei sale Orion. Acest prim zbor de test se va desfăşura fără astronauţi la bord: noua rachetă a NASA, denumită SLS, va propulsa spre Lună capsula, după care va reveni pe Terra.

Misiunea Artemis 1 va „deschide calea pentru viitoare zboruri de test cu echipaj”, înainte ca „alte misiuni mai complexe cu astronauți pe și în jurul Lunii” să aibă loc.

NASA va desfășura o serie de teste până în februarie, inclusiv pentru interfață și sistemele de comunicare, precum și o repetiție generală cu câteva săptămâni înainte de lansare. Dacă aceasta din urmă va fi de succes, agenția va stabili o dată exactă pentru lansare.

„Artemis va stabili un fundament pentru explorarea spațiului pentru oameni și va demonstra angajamentul nostru și capacitatea noastră de a duce existența umană pe Lună și dincolo de ea, înainte de primul nostru test cu echipaj, pe Artemis 2”, a precizat agenția, citată de The Guardian.

Au trecut 52 de ani de când programul spațial al NASA a trimis oameni pe Lună, începând cu misiunea Apollo 11 și până la faimosul „salt uriaș pentru omenire” al lui Neil Armstrong. Între 1969 și 1972, 12 oameni au pășit pe Lună.

SURSA