1662 citiri
Un studiu european recent a constatat că majoritatea persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic aveau afecțiuni de bază nediagnosticate anterior.
Colesterolul crescut, hipertensiunea arterială și fibrilația atrială au fost principalii factori de risc de accident vascular cerebral. Însă, pacienții mai tineri, persoanele de etnie non-caucaziană și femeile sub 55 de ani care utilizează contraceptive au avut mai multe șanse de a avea factori de risc de accident vascular cerebral nediagnosticați, se arată într-un studiu citat de medicalnewstoday.
Experții spun că accidentul vascular cerebral, numit uneori atac cerebral, este o cauză principală a leziunilor cerebrale, a dizabilității pe termen lung și a decesului.
Iar cel puțin 4 din 5 AVC sunt accidente vasculare cerebrale ischemice . Acestea se întâmplă atunci când un cheag de sânge sau o altă substanță blochează sângele și oxigenul să ajungă într-o parte a creierului.
Cercetătorii de la Centrul Vaudois din Lausanne, Elveția, au descoperit că 67,7% dintre pacienții cu AVC au cel puțin un factor de risc major. Cu toate acestea, persoanele nu au fost niciodată diagnosticate cu afecțiunile înainte de accidentul vascular cerebral.
Factori de risc comuni pentru accident vascular cerebral
Cercetătorii au investigat dosarele medicale ale a 4.354 de pacienți cu AVC din Registrul și Analiza AVC din Lausanne (ASTRAL) din 2003 până în 2018. Dintre acești pacienți, 1.125 aveau factori de risc majori (UMRF) nediagnosticați anterior.
- Principalul factor de risc a fost dislipidemia, observată la 61,4% dintre pacienți. Această afecțiune se caracterizează prin niveluri ridicate de colesterol sau trigliceride.
- Hipertensiunea arterială, al doilea cel mai frecvent factor de risc, a afectat 23,7% dintre indivizii studiați.
- Aproximativ 10,2% dintre pacienți au avut fibrilație atrială, care poate provoca bătăi rapide și neregulate ale inimii.
Dr. André Rêgo autorul principal al studiului, a menționat alți opt factori majori de risc explorați în studiu: alte probleme cardiace, inclusiv boli cardiace silențioase, diabet, dietă, obezitate, stres, fumat și alcool.
„Deci, ceea ce am făcut a fost să creăm două grupuri, primul cu pacienți care nu știau că au primii cinci factori de risc (potențial necunoscuți) și în comparație cu al doilea grup cu pacienții rămași care ar fi conștienți că au cel puțin unul dintre aceste cinci. Ambele grupuri ar putea avea orice număr din ceilalți cinci factori majori de risc rămași”, a explicat dr. Rêgo.
De ce sunt factorii nedetectați?
Dr. Rêgo și echipa sa au crezut că mulți oameni trec cu vederea acești factori de risc ne detectați deoarece nu caută sau nu aderă la îngrijirea preventivă. Cercetătorii au presupus că motivele financiare pot limita, în unele cazuri, uneori vizitele la medic.
De asemenea, anumiți factori de risc pot fi tăcuți, ceea ce îi poate face pe oameni să creadă că nimic nu este în neregulă. Dr. Rêgo și-a imaginat că „oamenii pot reacționa mai mult la problemele de sănătate simptomatice”.
De exemplu, studiul a constatat că persoanele cu un indice de masă corporală mai scăzut aveau mai multe șanse să nu fie conștiente de factori de risc vascular înainte de a avea un accident vascular cerebral. El a speculat că acești indivizi au „mai puțină percepție de a fi expuși riscului”.
Cine are cel mai mare risc de AVC
Experții de la Centrul Vaudois au observat, de asemenea, că pacienții cu UMRF au mai multe șanse să fie mai tineri și nu caucazieni.
Femeile sub 55 de ani care foloseau contraceptive și pacienții de 55 de ani și peste care fumau au fost, de asemenea, predispuse să aibă cel puțin un UMRF.
Pe de altă parte, persoanele care iau anticoagulante înainte de accidentul vascular cerebral au fost mai puțin susceptibile de a avea un factor de risc de accident vascular cerebral nediagnosticat. Cercetătorii au observat aceeași tendință cu persoanele care aveau un indice de masă corporală mai mare.
Cum putem preveni AVC-ul?
Există lucruri pe care le putem face pentru a preveni aceste accidente vasculare cerebrale. Experții spun că multe dintre aceste AVC-uri pot fi prevenite.
Principalii factori de risc – dislipidemia, hipertensiunea arterială și fibrilația atrială – sunt toți tratabili.
„Poți face ceva. Nu trebuie doar să aștepți și să vezi. De fapt, puteți să vă verificați colesterolul și tensiunea arterială. Dacă aveți fibrilație atrială, consultați-vă medicul și puneți-vă un anticoagulant”, a explicat doctorul neurolog Jason Tarpley din California.