Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, guvernul Regatului Unit a dat permisiunea pentru deschiderea unei noi mine de cărbune, a anunțat miercuri de BBC Broadcasting Corporation, citându-l pe ministrul pentru locuințe, dezvoltare regională și administrație locală al Regatului Unit, Michael Gove.
Foto: Arhiva Adevărul
Vorbim despre o mină care va fi deschisă în Whitehaven din comitatul Cumbria, din nord-vestul Angliei. Autoritățile municipale au aprobat proiectul în octombrie 2020, dar după criticile venite din partea opoziției și a ecologiștilor, guvernul Regatului Unit a inițiat o nouă revizuire a fezabilității planurilor de creștere a producției de cărbune.
După cum a subliniat BBC, susținătorii proiectului au justificat deschiderea minei prin nevoia de a crea noi locuri de muncă și de a reduce dependența de importurile de cărbune din străinătate, inclusiv pe fondul sancțiunilor impuse cărbunelui rusesc. Totodată, însuși Gove a dat asigurări că deschiderea minei va avea un impact „neutru sau nesemnificativ” asupra planurilor autorităților de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.
În același timp, după cum a subliniat BBC, această decizie poate provoca nemulțumiri în rândul unui număr de membri ai Partidului Conservator de guvernământ, a opoziției și a activiștilor de mediu. „Mina nu este necesară, va crește emisiile și nu va înlocui cărbunele rusesc”, a declarat Tony Bosworth, purtător de cuvânt al organizației de mediu Friends of the Earth. La rândul său, Partidul „Liberal Democrat” a spus că acțiunile guvernului „distrug reputația” țării în domeniul protecției mediului.
Potrivit The Daily Telegraph, mina Whitehaven este planificată să producă cărbune de cocs, din care regatul a importat până de curând din Rusia. Anterior Marea Britanie a importat cărbune de cocs, printr-o divizie a companiei indiene Tata Steel și a firmei Yorkshire British Steel deținută de grupul chinez Jingye, care au anunțat însă încetarea achizițiilor de cărbune de cocs din Rusia și a trecut la furnizori din Țara Galilor, Statele Unite și Canada. Interzicerea importului de cărbune din Federația Rusă a început să se aplice în Marea Britanie de pe 10 august. În 2021, cărbunele rusesc a reprezentat o pondere de 27% în structura importurilor britanice.