Aurescu, la reuniunea CAE: O decizie pentru Ucraina şi Moldova privind negocierile aderării la UE, necesară până la finalul anului

Ministrul de Externe a declarat înaintea reuniunii informale a miniştrilor de externe UE că este important ca până la sfârşitul acestui anului să avem o decizie privind demararea negocierilor de aderare la UE a R. Moldova și Ucrainei.  

FOTO Mediafax

„Este foarte important sprijinul pentru aderarea la UE a Ucrainei, a Republicii Moldova şi a Georgiei. Este important ca până la sfârşitul acestui an să avem o decizie pentru Ucraina şi Republica Moldova în privinţa demarării negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat Bogdan Aurescu, la reuniunea informală Gymnich a miniştrilor de externe, care are loc în Suedia.

Totodată, ministrul a arătat că va cere sprijinul pentru listarea rapidă a primelor persoane în noul regim de sancţiuni, care a fost creat recent, la propunerea sa din februarie, împotriva persoanelor care acţionează pentru destabilizarea Republicii Moldovei sau care acţionează împotriva ordinii constituţionale a Republicii Moldova. 

„Acum, pentru că s-a creat regimul de sancţiuni – care cred că a fost cel mai rapid proces de creare a unui regim de sancţiuni în cadrul Uniunii Europene – este important să ne mişcăm foarte repede pentru a lista primele persoane care sunt responsabile de destabilizarea ţării”, a mai precizat Bogdan Aurescu.

El a mai subliniat că va exprima sprijinul pentru cel de-al 11-lea pachet de sancţiuni. „Este extrem de important ca acest pachet să fie adoptat cât mai curând posibil şi să fie unul ând că salută și foarte solid”, a mai spus ministrul arătând că salută și progresele făcute în vederea finanţării, prin Instrumentul European pentru Pace, a sprijinului militar al Uniunii Europene pentru Ucraina.

„Este extrem de important să găsim o soluţie pentru Tribunalul Special privind crima de agresiune. România face parte din Grupul Nucleu de state implicate în acest demers. Trebuie să găsim o bază legală foarte solidă pentru acesta, pentru ca acest Tribunal să îşi înceapă activitatea cât mai curând posibil”, a mai subliniat șeful diplomației române. 

Ministerul de Externe a anunțat că Bogdan Aurescu participă vineri, 12 mai 2023, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene (în format Gymnich), care are loc la Stockholm, în organizarea Președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene.

Relațiile UE – China 

În ceea ce privește relațiile UE-China, ministrul român de Externe a arătat că „este foarte important să ne recalibram abordarea strategică”.

„În același timp, cred că este foarte important – voi sublinia acest lucru – să scăpăm de dependența de China în sectoare strategice și, de asemenea, să ne coordonăm cu Statele Unite, pentru că avem o părere similară cu SUA în aceste probleme și cred că este foarte important să construim reziliență strategică transatlantică în ceea ce privește China”, a mai spus Bogdan Aurescu.

SURSA